Miłośnicy kawy na pewno doceniają ją za swój niepowtarzalny smak oraz aromat. Często pije się ją ze względu na zawartość kofeiny, odpowiedzialnej za pobudzające działanie. Wokół kawy krąży wiele mitów i część osób zastanawia się czy picie kawy jest zdrowe? Kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ze względu na liczne właściwości lecznicze. Ziarna kawy to surowiec wysoko cenionym przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny, również dlatego, że zawiera substancje opóźniające procesy starzenia się organizmu. Czy warto pić kawę? Czy kawa wypłukuje magnez?
Kawa to napój przyrządzany z palonych oraz mielonych ziaren kawowca. Obecnie kawa uprawiana jest w Ameryce Południowej, Wietnamie, Indonezji i Afryce, z czego 70% upraw stanowi odmiana Arabica. Kawa jest jednym z najczęściej pijanym ciepłym napojem i najpopularniejszą, ogólnie dostępną używką. Na całym świecie wypija się nawet 400 miliardów filiżanek kawy rocznie.
Kawa zaskarbiła sobie szeroką rzeszę fanów dzięki wysokiej zawartość kofeiny. Wykazuje działanie stymulujące oraz pobudzające na ośrodkowy układ nerwowy, jednocześnie poprawiając wydolność i koncentrację, poprawiając nastrój i dodając energii. Filiżanka espresso to około 57 mg kofeiny. Oprócz kofeiny w kawie znajdziemy również polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych (kwas kawowy, chlorogenowy czy ferulowy). Jednak warto wiedzieć, że im mocniej wypalone są ziarna kawy, tym mniejsza zawartość tych związków.
Kofeina to najbardziej ceniony składnik kawy, który determinuje jej właściwości lecznicze. Kofeina swoje zastosowanie znalazła w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych oraz pobudzających.
Jak wygląda zawartość kofeiny w różnych rodzajach kawy?
Jak powszechnie uważano, kawa wypłukuje magnez z organizmu. Po części to prawda, ale warto rozwinąć ten temat. Po spożyciu kawy następuje niewielkie zwiększone wydalanie magnezu z moczem, utrzymując się przez kilka godzin, czyli kofeina zawarta w kawie doprowadza do utraty magnezu w ilości kilku mg na dobę. Z drugiej strony kawa jest też dobrym źródłem magnezu, bo 100 g ziaren dostarcza 3 mg tego pierwiastka. Porcja kawy dostarcza nam 7-24 mg magnezu. W związku z tym kawa jest źródłem magnezu dla organizmu, jednak ważniejszy jest fakt, że filiżanka kawy dostarcza więcej magnezu niż wypłukuje z organizmu, dzięki czemu bilans jest dodatni i nie ma obawy do rezygnowania z kawy.
Jak w przypadku prawie każdego produktu, jego nadmiar może szkodzić. Spożywanie kawy w nadmiernych ilościach może prowadzić do stanu poddenerwowania, zaburzeń psychotycznych i częstych stanów lękowych. Warto również zaznaczyć, że każdy z nas reaguje inaczej na kawę, ze względu na indywidualną wrażliwość, co ma związek z dziedziczeniem genu, który odpowiedzialny jest za rozkład kofeiny w naszym organizmie. Wśród osób, u których ten proces przebiega wolniej można zaobserwować niekorzystne skutki picia kawy, jak podwyższenie ciśnienia czy bóle głowy. Ponadto picie kawy nie jest polecane osobom z schorzeniami układu pokarmowego. Kto powinien zrezygnować z picia kawy?
Przeciwwskazania do picia kawy:
Kofeina nie tylko sprzyja produkcji kwasu solnego, ale również osłabia napięcie zwieracza dolnego przełyku, co powoduje wzmożone objawy chorobowe. Kawa może także szkodzić w wyniku połączenia z lekami. W przypadku niektórych leków warto unikać połączenia ich z kawą, a w szczególności popijania leków kawą.
Kawa klasyfikowana jest jako używka, natomiast objawy związane ze spożywaniem kawy nie spełnia kryteriów nałogu czy uzależnienia.
Przy rezygnacji z regularnego spożywania kawy:
Kawa, w nadmiernej ilości może również być niekorzystny dla kobiet w ciąży, powodując zwiększone ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej dziecka. Najlepiej będzie całkowicie wyeliminować kawę ze swojej diety, bądź zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ograniczyć spożywanie kawy do około 2 filiżanek (300 ml) dziennie.