Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!

Czy dorsz jest zdrowy?

Osobom, które prowadzą zdrowy tryb życia, utrzymując zbilansowaną dietę, zaleca się spożywanie ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Większość ryb zawiera sporą wartość odżywczą, w tym dorsz. Dorsz to pełnowartościowe źródło białka, a przede wszystkim niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów. Dlaczego warto jeść dorsza? 

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@Fabio_Ribaudo

Czy dorsz jest zdrowy? 

Dorsz należy do ryb morskich, jest spotykany również w Bałtyku, jednak ten dostępny na rynku polskim pochodzi głównie z mórz arktycznych. Ryba ta dostępna jest przez cały rok, pomimo swojej sezonowości. Mięso ryby ma białą barwę oraz mało ości, co zdecydowanie przemawia za jej spożywaniem. W kuchni ma wiele zastosować, można przyrządzić go na wiele sposobów, w którym każdy będzie przepyszny. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma dorsz. 

Dorsz, źródło białka

Dorsz to ryba bogata w białko. Zawiera 18 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa, dlatego z powodzeniem może być traktowany jako alternatywa dla mięsa czerwonego i drobiu. Dostarcza aminokwasów egzogennych, niezbędnych dla naszego organizmu, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.  Białko zawarte w dorszu stanowi kluczową rolę w prawidłowej koordynacji i pracy mięśni. Ponadto jest niezbędne do budowy układu odpornościowego, a w tym zapobiegniu chorobom i infekcjom.

Dorsz, bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych

Dorsz należy do ryb chudych, 100 g mięsa zawiera tylko 82 kcal, więc jest zalecany dla osób będących na diecie. Główną zaletą dorsza jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wysoka kwasów z rodziny omega-3 (0,2 g na 100 g mięsa).  W przeciwieństwie do niektórych niezbędnych związków, organizm ludzki samodzielnie nie wytwarza kwasów tłuszczowych omega-3. Jedynym sposobem, aby uzyskać wystarczającą ich ilość, jest dostarczanie ich za pomocą diety. Kwasy te ogrywają ogromną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią mózg przed osłabieniem funkcji poznawczych w wyniku procesu starzenia, mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób psychicznych, takich jak depresja. Ponadto, są zalecane osobom cierpiącym na zapalenie stawów. Pomagają zmniejszyć stan zapalny, a nawet może zwiększyć skuteczność leków przeciwzapalnych. Dorsz zawiera także mało cholesterolu, tylko 45 mg na 100 g.

Dorsz, a witaminy i składniki mineralne

Dorsz to bogate źródło selenu, pokrywając połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dorsz jest bardzo dobrym źródłem fosforu. Pierwiastek ten, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i utrzymania zdrowia zębów i kości. Wraz z wapniem jest potrzebny do tworzenia mocnych kości. Wspomaga zdrowie dziąseł i szkliwa zębów. Z badań wynika, że ​​fosfor wpływa na pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości sercowo-naczyniowych. Ponadto ryba ta ma wysoką zawartość witaminy B12witaminy A oraz witaminy D3.

Dorsz - dla kogo jest wskazany?

  • dla każdego,
  • dla kobiet w ciąży,
  • dla osób z miażdżycą,
  • w nadciśnieniu tętniczym,
  • dla osób z osłabioną odpornością,
  • dla osób z problemami z koncentracją, uwagą, nauką,
  • dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu,
  • dla osób z chorobami serca i naczyń krwionośnych,
  • dla osób z dną moczanową, 
  • przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i zwyrodnieniu stawów,
  • przy osłabionej odporności,
  • dla osób na diecie redukcyjnej,
  • dla osób narażonych na choroby układu krążenia,
  • dla osób narażonych na niedobór potasu, fosforu, selenu.

Warto wiedzieć

Unikaj smażenia dorsza, ponieważ proces ten powoduje duże straty kwasów omega-3, a dodatkowo powoduje wytwarzanie niekorzystnych dla zdrowia kwasów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans. Dorsz należy do ryb chudych, zatem najbardziej pożądanym rodzajem obróbki termicznej jest gotowanie tradycyjne lub na parze oraz pieczenie.

 



Źródło: medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska