Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Czerwona porzeczka - dlaczego warto po nie sięgać?

Czerwona porzeczka uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Występuje pod postacią niewielkiego krzewu, rosnąc zarówno w domowych ogrodach i dziko. Czerwona porzeczka, mimo że zawiera mniej witamin i składników mineralnych niż czarna porzeczka, to jednak posiada wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. To źródło witaminy C czy przeciwutleniaczy. Jakie wartości odżywcze ma czerwona porzeczka? 

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@ulleo

Czerwona porzeczka – jakie ma właściwości?

Porzeczka czerwona nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak porzeczka czarna, natomiast i tak zawiera mnóstwo drogocennych związków chemicznych, wspomagających prawidłowe działanie naszego organizmu. Co zawiera czerwona porzeczka? Dzięki zawartości pektyn mogą kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki polifenolom łagodzą bóle menstruacyjne. Ponadto to także źródło witaminy C, PP, żelaza i garbników o działaniu ściągającym, tonizującym i antybakteryjnym, dlatego szczególnie poleca się je osobom z cerą tłustą i trądzikową. 

Czerwona porzeczka to cenny owoc, w którym znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Dzięki temu wywiera korzystny wpływ na zdrowie. Wyróżnia się:

  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • regulacja równowagi płynów w organizmie,
  • poprawa pracy układu pokarmowego – skuteczne w zaparciach,
  • zwalczanie infekcji – skuteczne w gorączce, kaszlu i stanie zapalnym,
  • pomoc w leczeniu zapalenie pęcherza – działanie moczopędne,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • zwalczanie wolnych rodników,
  • pomoc w zmniejszeniu złego cholesterolu,
  • pomoc w poprawie stanu włosów i skóry.

Czerwona porzeczka na wzmocnienie odporności 

Czerwona porzeczka to źródło witaminy C, która posiada właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki jej spożywaniu nasz organizm dostaje sporą ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Pomagają one także w zwalczaniu namnażania się komórek nowotworowych.

W skórce owoców czerwonej porzeczki zawarte są także garbniki, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Są pomocne w zwalczaniu infekcji i wspieraniu układu odpornościowego.  

Czerwona porzeczka to również świetne źródło antocyjanów. Albowiem te związki hamują reakcje zapalne w organizmie. To dobre rozwiązanie w przypadku domowej kuracji na przeziębienie czy infekcje górnych dróg oddechowych.

Czerwona porzeczka na wspomaganie układu pokarmowego

Czerwona porzeczka wywiera także pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Owoce albowiem zawierają spore ilości pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie, o właściwościach żelujących. Dzięki temu czerwona porzeczka wspomaga pracę i perystaltykę jelit, regulując tym samym proces wypróżniania się. Ponadto posiada zdolność usuwania toksyn z przewodu pokarmowego. 

Czerwona porzeczka na obniżanie cholesterolu

Czerwona porzeczka to bogate źródło antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, które wspomagają obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej strony wykazują działanie zwiększające poziom dobrego cholesterolu HDL. Ponadto niacyna i antocyjany zawarte w czerwonej porzeczce zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia, jak otyłość, miażdżyca czy choroba Alzheimera.

Czerwona porzeczka a cukrzyca

Czerwona porzeczka jest również wskazana w problemach z gospodarką cukrową. Dzięki związkom zawartym w owocach czerwonej porzeczki organizm staje się bardziej wrażliwy na insulinę, zwłaszcza w przypadku osób z cukrzycą typu 2.  

Czerwona porzeczka a praca nerek

Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne czerwonej porzeczki wspomagają również pracę nerek. Ich regularne spożycie wzmacnia organizm oraz zapobiega infekcjom, np. dróg moczowych czy kamicy nerkowej. Czerwona porzeczka ma także działanie moczopędne, co pozwala na usuwanie toksyn z organizmu.

Czerwona porzeczka – zastosowanie 

Jak jeść czerwoną porzeczkę? Jakie przetwory z owoców czerwonej porzeczki? Owoce porzeczki można wykorzystywać na wiele sposobów - do soków, dżemów, powideł, sosów czy nalewek. Soki przyrządzone z porzeczek można przechowywać w piwnicy i w okresie zimowym dolewać do herbaty. Z czerwonej porzeczki można stworzyć wyjątkowo aromatyczny słodko-kwaśny sos do mięs. Niezwykłym produktem powstającym z porzeczek są również nalewki, które poprzez odpowiednią fermentację wytwarzają jeszcze więcej cennych składników. Przede wszystkim znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Można przygotowywać z nich różne przetwory, które później będą gotowe do spożycia przez cały rok.

Kto powinien unikać spożywania czerwonej porzeczki?

Sok z czerwonej porzeczki powinny unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka oraz dwunastnicy, a także z ostrym zapaleniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, zapaleniem wątroby oraz z niską krzepliwością krwi.

 



Źródło: zywienie.medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska