Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Cynamon – zobacz jakie ma właściwości zdrowotne i na co pomaga

Cynamon najczęściej kojarzony jest ze Świętami Bożego Narodzenia oraz z szarlotką. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posiada właściwości zdrowotne i lecznicze. 

Zdjęcie dodane przez Pixabay/pexels

Czym jest cynamon?

Cynamon to przede wszystkim przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca cejlońskiego. Wykorzystywany jest jako dodatek, przyprawa w kuchni, ale i również w kosmetykach czy preparatach farmakologicznych. 

Przyprawa występuje w dwóch wersjach: starty proszek oraz niewielkie kawałki zwinięte w rulonik. Cynamon ma kolor rdzawy, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. 

Właściwości prozdrowotne cynamonu

Cynamon jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Warto wiedzieć, że posiada wyższą antyoksydacyjność niż czosnek.

W celach medycznych wykorzystywane są liście wraz z korą cynamonu. To tam znajdują się substancje aktywne, które korzystnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdziemy aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy oraz eugenol, terpeny, garbniki czy kuminol.

Cynamon wykazuje duże właściwości prozdrowotne i charakteryzuje się korzystnym wpływem na stężenie glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu 2. 

Dodatkowo pomaga przy bolesnych skurczach żołądka, wzdęciach, biegunkach czy w problemach z apetytem.

Cynamon przyjmowany każdego dnia, może obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcji LDL) przy utrzymaniu optymalnego poziomu frakcji HDL. Dodatkowo przyczynia się do redukcji podwyższonego ciśnienia krwi. 

Cynamon a insulinoodporność

Insulina to hormon, który odpowiada za regulowanie metabolizmu oraz wykorzystanie energii. Odpowiada również za transport cząsteczek glukozy we krwi do poszczególnych komórek. W momencie, gdy ten hormon zostanie zaburzony mówi się o insulinooporności. Najczęściej występuje ona u osób, które mają problem z zespołem metabolicznym oraz cukrzycą typu 2. 

Badania wykonane w kierunku kory z cynamonu wykazują, że może ona zmniejszyć oporność na insulinę i dodatkowo wspomaga obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest dobrym wsparcie w zapobieganiu rozwoju cukrzycy.

Cynamon na dolegliwości trawienne

Cynamon w tradycyjnej Ajurwedzie stosowany jest w przypadku występowania wzdęć i problemów z trawieniem. Od zawsze był również wykorzystywany do łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. 

Cynamon posiada bardzo dobry wpływ na metabolizm, dzięki czemu wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami. 

Zawarty w przyprawie aldehyd cynamonowy oddziałuje bezpośrednio na komórki tłuszczowe, stymulując proces termogenezy.

Do czego jeszcze jest używany cynamon?

Przyprawa cynamonowa ma zastosowanie w każdej kuchni, ale i w kosmetykach do produkcji kremów czy perfum. Olejek cynamonowy znajdziemy nawet w paście do zębów, gdyż działa przeciwzapalnie na dziąsła i próchnice zębów. 

Cynamon używany w rolnictwie jest w składzie skład preparatów dodawanych do pasz dla zwierząt. 

 



Źródło: niezalezna.pl

#cynamon #przyprawy w kuchni #cynamon w kuchni #di czego cynamon #olejek cynamonowy

Mariola Łukawska