Nietypowe powikłania po zakażeniu koronawirusem odkryli lekarze z Bostonu. Okazuje się, że dzieci urodzone przez matki, które miały COVID-19 w czasie ciąży, mogą być bardziej narażone na rozwój otyłości. Badania w tej sprawie zostały opublikowane na łamach „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.
Od roku 2019 w Stanach Zjednoczonych zgłoszono ponad 100 milionów przypadków COVID-19, jednak informacje na temat długoterminowych skutków zdrowotnych tych infekcji są ograniczone. Kobiety w ciąży stanowią około 9 proc. kobiet w wieku rozrodczym z COVID-19, a w ciągu najbliższych pięciu lat miliony dzieci będą narażone na infekcję matki podczas rozwoju dziecka fazie płodowej.
Nasze odkrycia sugerują, że dzieci narażone w okresie rozwoju płodowego na COVID-19 matki mają zmieniony wzorzec wzrostu we wczesnym okresie życia, co z czasem może zwiększać ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. - Wciąż potrzeba wielu badań, aby zrozumieć wpływ COVID-19 na kobiety w ciąży i ich dzieci.
Naukowcy przebadali około 150 niemowląt urodzonych przez matki, które przebyły COVID-19 w czasie ciąży i stwierdzili, że miały niższą wagę urodzeniową, a następnie większy przyrost masy ciała w pierwszym roku życia w porównaniu z około 130 dziećmi, których matki nie miały infekcji prenatalnej. Takie zmiany wiążą się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia w dzieciństwie i w późniejszym życiu.
Nasze odkrycia podkreślają znaczenie długoterminowej obserwacji dzieci narażonych in utero (czyli w macicy, przed urodzeniem) na zakażenie COVID-19 przez matkę, a także powszechnego wdrażania strategii zapobiegania COVID-19 wśród kobiet w ciąży. Potrzebne są większe badania z dłuższym okresem obserwacji, aby potwierdzić te powiązania.