Co to jest pasta tahini?
Tahini to po prostu zmielone ziarna sezamu wymieszane z olejem. Z takiego połączenia wychodzi najprostsza pasta sezamowa. Używana jest do wielu potraw w kuchni bliskowschodniej czy chińskiej. Pasta ma lekko gorzki smak.
Tahini robione jest z sezamu prażonego lub z sezamu naturalnego. Idealnie sprawdza się również jako humus na kanapki.
Pasta sezamowa, w różnych regionach świata może smakować inaczej. Na Bliskim Wschodzie ziarna są lekko podprażane dzięki czemu pasta ma intensywniejszy aromat. Z kolei w Azji Wschodniej pastę wykonuje się z niełuskanych nasion sezamu, co sprawia, że pasta jest bardziej gorzka.
Pastę sezamową chętnie wykorzystuje się w kuchni na różne sposoby. Kuchnia arabska i grecka używa jej jako dip, hummus czy chałwy. Pasta tahini jest najważniejszym składnikiem kuchni syczuańskiej. Z kolei azjatycki wariantem pasty jest baba ganoush - dip, którego głównym składnikiem jest właśnie sezam oraz pieczony bakłażan.
Pasta tahini będzie idealnym dodatkiem do sosów, zup, makaronów, a nawet deserów. Połączenie pasty z jogurtem, kumienm i czosnkiem sprawdzi się jako sos do mięsa. Z kolei jako dodatek do zupy marchewkowej lub dyniowej nada jej charakterystyczny aromat i smak.
Pastę należy przechowywać szczelnie zamkniętą w słoiku w ciemnym miejscu. Przechowywana w lodówce może zgęstnieć. Przed każdym użyciem pastę sezamową należy wymieszać, ponieważ na górze od stania zbiera się olej. Pastę ze słoika należy brać zawsze czystą łyżką. Tahini można przechowywać przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku.