Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Rząd Izraela zatwierdził porozumienie z palestyńskim Hamasem w sprawie zawieszenia broni w Strefie Gazy oraz uwolnienia zakładników • • •

Co to jest pasta tahini? Ten przysmak bije rekordy popularności

Coraz bardziej popularna pasta tahini. Używana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Uwielbia przez wielu pod postacią humusu. Czym jest tahini? Jak ją wykorzystać w kuchni?

Co to jest pasta tahini? Ten przysmak bije rekordy popularności
Co to jest pasta tahini? Ten przysmak bije rekordy popularności
Zdjęcie autorstwa Nataliya Vaitkevich z Pexels

Co to jest pasta tahini?

Tahini to po prostu zmielone ziarna sezamu wymieszane z olejem. Z takiego połączenia wychodzi najprostsza pasta sezamowa. Używana jest do wielu potraw w kuchni bliskowschodniej czy chińskiej. Pasta ma lekko gorzki smak. 

Tahini robione jest z sezamu prażonego lub z sezamu naturalnego. Idealnie sprawdza się również jako humus na kanapki. 

Pasta sezamowa, w różnych regionach świata może smakować inaczej. Na Bliskim Wschodzie ziarna są lekko podprażane dzięki czemu pasta ma intensywniejszy aromat. Z kolei w Azji Wschodniej pastę wykonuje się z niełuskanych nasion sezamu, co sprawia, że pasta jest bardziej gorzka.

Wykorzystanie pasty tahini

Pastę sezamową chętnie wykorzystuje się w kuchni na różne sposoby. Kuchnia arabska i grecka używa jej jako dip, hummus czy chałwy. Pasta tahini jest najważniejszym składnikiem kuchni syczuańskiej. Z kolei azjatycki wariantem pasty jest baba ganoush - dip, którego głównym składnikiem jest właśnie sezam oraz pieczony bakłażan.

Pasta tahini będzie idealnym dodatkiem do sosów, zup, makaronów, a nawet deserów. Połączenie pasty z jogurtem, kumienm i czosnkiem sprawdzi się jako sos do mięsa. Z kolei jako dodatek do zupy marchewkowej lub dyniowej nada jej charakterystyczny aromat i smak.

Jak przechowywać pastę tahini?

Pastę należy przechowywać szczelnie zamkniętą w słoiku w ciemnym miejscu. Przechowywana w lodówce może zgęstnieć. Przed każdym użyciem pastę sezamową należy wymieszać, ponieważ na górze od stania zbiera się olej. Pastę ze słoika należy brać zawsze czystą łyżką. Tahini można przechowywać  przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. 

 



Źródło: Poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

#Pasta sezamowa #tahini #Kuchnia arabska #pieczony bakłażan #Pasta tahini

Mariola Łukawska