Bób jest znany w różnych zakątkach świata. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne stanowi składnik wielu potraw. W naszych kuchniach królują przede wszystkim zupy z bobem, makarony, sałatki czy pierogi. Sprawdź, jakie właściwości ma bób i jak gotować bób.
Bób to zielone rośliny strączkowe, o lekko ziemistym i słodkim smaku. Spożywany jest na całym świecie. Jest łatwy w przygotowaniu i dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Bób jest źródłem sporej ilości białka, błonnika, witamin i minerałów. Ze względu na małą ilość kalorii (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie. Jego regularne spożywanie może być bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Wpływa na pracę serca, zalecany jest przy chorobie Parkinsona, kontroluje poziom cholesterolu, a także jest skuteczny w anemii.
Bób, podobnie jak soczewica i soja, jest znakomitym źródłem białka. W 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka. Z tego względu polecany jest na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz osobom z chorobami układu krążenia, które często muszą ograniczyć ilość spożywanego mięsa z racji sporej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Duża ilość potasu, błonnik rozpuszczalny oraz niewielka ilość sodu sprawiają, że bób może obniżać poziomu cholesterolu, regulując ciśnienie krwi.
Bób to dobre źródło białka i przy tym jest niskokaloryczny. Białko stanowi ważną część diety odchudzającej, ponieważ pomaga zmniejszyć apetyt, szybciej powodując uczucie sytości. Pokarmy bogate w błonnik mogą także zmniejszać spożycie kalorii ze względu na szybsze uczucie sytości na dłużej a także wpływając korzystnie na perystaltykę jelit.
Bób jest warzywem, które jest bogate w żelazo. To właśnie ten składnik jest ważny w zapobieganiu anemii. Żelazo jest nam potrzebne do produkcji hemoglobiny, białka, które umożliwia czerwonym krwinkom przenoszenie tlenu przez organizm. Regularne spożywanie bobu może zwiększyć poziom żelaza we krwi i złagodzić objawy anemii.
Bób zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia. Jego składniki odżywcze mogą obniżać ciśnienie krwi, a zawarty w nim błonnik może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi.
Regularne spożywanie bobu może również wzmocnić nasz układ odpornościowy. Bób to źródło przeciwutleniaczy i witaminy C, które odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu naszego układu odpornościowego, zwalczając wolne rodniki, które powodują choroby i uszkodzenia komórek.
Kiedy jest sezon na bób? Bób jest warzywem strączkowym, sezonowym. To roślina jednoroczna, przeważnie sadzona na jesieni lub wczesną zimą. Pierwsze strączki pojawiają się z początkiem lata i są na straganach przez dwa miesiące. Poza sezonem oczywiście możemy spożywać bób mrożony.
Kupując bób warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Bób najlepiej wybierać świeży oraz młody. Charakteryzować się będzie on jasnym kolorem i neutralnym smakiem. W sezonie możemy kupić go w woreczkach strunowych lub na wagę. Lepszym wyborem będzie zakupi na wagę, ze względu na to, że widzimy czy jest on świeży. Bób powinien mieć delikatny zapach i ładny kolor. W przypadku zapakowanego w woreczki możemy spotkać się z bobem mniej świeżym, za czym będą przemawiać ciemne plamy na bobie oraz wilgotny worek. Im bób jest starszy, tym jego kolor jest bledszy. Ile kosztuje bób? Cena bobu w czasie sezonu może wynosić nawet 30 zł za pół kilograma.
Jak ugotować bób żeby był dobry? Wiele osób lubi jeść bób, ale nie każdy wie jak ugotować bób. Najważniejsze jest to, jak długo gotować bób. Wbrew pozorom to bardzo łatwe. Jak długo gotować bób? Bób gotujemy na mocnym ogniu przez około 15 minut. Jednak zanim rozpoczniemy jego gotowanie należy go bardzo dobrze przepłukać. Bób po umyciu zalewamy wodą - powinno być jej dwa razy więcej, niż ziaren. Woda musi być lekko osolona. Wtedy doprowadzamy do wrzenia i czekamy od kilku do kilkunastu minut, aż bób będzie miękki.
Nie należy gotować bobu zbyt długo, gdyż to może spowodować utratę wielu walorów odżywczych. Poza tym ziarna bobu nie powinny być zbyt miękkie.
Do podkreślenia jego smaku można również dodać w trakcie gotowania odrobinę cukru i/lub szczyptę soli – będzie delikatniejszy w smaku.
Czas gotowania nie powinien przekraczać 15 minut. W przypadku starszych ziaren bobu zaleca się ich dłuższe gotowanie, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Po wyjęciu z wody należy odcedzić je dokładnie w durszlaku.
Jak spożywać bób? Najwięcej witamin znajduje się w skórce, w związku z tym ziarna najlepiej spożywać w całości. Z czym jeść bób? Jak przyrządzić bób? Ugotowany bób można jeść sam lub jako dodatek do sałatek, kanapek, pierogów, zupy czy makaronów.
W niektórych przypadkach spożywanie bobu nie jest wskazane. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny powinni go ograniczyć diabetycy. Nie jest też polecany osobom cierpiącym na dnę moczową, ponieważ zawiera składniki purynowe, które przyczyniają się do powstawania kamieni w nerkach. Ostrożni muszą być także alergicy, ponieważ niekiedy mogą powodować reakcje alergiczne. Z kolei osoby, które odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą obawiać się wzdęć po spożyciu bobu. Aby nadać bardziej lekkostrawną strukturę bobu należy go uprzednio namoczyć, nawet dzień wcześniej a następnie odpowiednio je gotując w świeżej wodzie.