Infekcje bakteryjne oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowią jeden z największych problemów współczesnej medycyny. Oporność na antybiotyki może wynikać z wielu czynników, w tym z nadużywania tych leków, ale także z kontaktu z bakteriami przenoszącymi geny oporności. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że ostrożne gotowanie żywności i unikanie pewnych rodzajów warzyw podczas antybiotykoterapii może zmniejszyć antybiotykooporność i pomóc w zapobieganiu przenoszenia genów oporności na leki z bakterii do jelit.
Do tej pory działania mające na celu ograniczenie antybiotykooporności koncentrowały się na rozsądniejszym stosowaniu antybiotyków, poprawie higieny i poszukiwaniu nowych leków. Jednak nowe badania sugerują, że kluczowe znaczenie w walce z tym problemem może mieć również nasza dieta.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że spożywając żywność i wodę zanieczyszczone bakteriami przenoszącymi geny oporności, zwiększamy ryzyko nabycia oporności na antybiotyki. Zagrożenie to jest szczególnie niebezpieczne w przypadku osób przyjmujących antybiotyki oraz osób o obniżonej odporności. W takich przypadkach zakażenie bakteryjne może prowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych i poważnych konsekwencji.
Badacze ustalili jednak, że długotrwałe zwiększenie odporności na antybiotyki w ludzkim mikrobiomie jelitowym można znacząco ograniczyć, zmniejszając jednocześnie ekspozycję na geny odporności obecne w żywności i wodzie oraz ograniczając stosowanie antybiotyków w celach medycznych. W szczególności naukowcy zalecają unikanie surowych warzyw, takich jak sałata, szpinak i roszponka, a także surowego mięsa i ryb.
Ograniczenie spożycia żywności i wody zawierających geny odporności jest szczególnie ważne podczas terapii antybiotykami ze względu na zwiększoną selekcję w kierunku zatrzymywania genów odporności. Podejście do walki z odpornością na antybiotyki powinno być holistyczne, obejmując również produkcję żywności i kwestie dietetyczne. Będzie to znacznie bardziej skuteczne w ograniczaniu odpornych na leki infekcji niż podejście oparte tylko na medycynie.
Badania pokazały, że ograniczenie spożycia żywności i wody zawierających geny odporności jest szczególnie istotne w okresach leczenia antybiotykami. Naukowcy sugerują, aby osoby poddawane antybiotykoterapii otrzymywały porady dietetyczne, wskazujące, jakie produkty unikać, oraz wyjaśniające, że w trakcie leczenia cała spożywana żywność powinna być w pełni ugotowana.
Podczas stosowania antybiotykoterapii jesteśmy najbardziej podatni na wywołanie długoterminowych problemów z powodu lekoopornych bakterii obecnych w pożywieniu. Jeśli spożywamy coś, co zawiera bakterie, które same w sobie nie są szkodliwe, ale zawierają geny odporności na leki, i jednocześnie zażywamy antybiotyki, to odporność na leki będzie się gromadzić i utrwalać w naszym ekosystemie jelitowym. W efekcie, kiedy będziemy potrzebować antybiotyków ponownie, mogą one okazać się mniej skuteczne.
Na podstawie wyników badania naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przedstawiają następujące rekomendacje dla osób przyjmujących antybiotyki:
Bakterie odporne na leki mogą być przekazywane poprzez kontakty z innymi ludźmi, szpitale, żywność, a także wodę i jedzenie, przez które bakterie dostają się do naszych organizmów. Badania naukowców z Uniwersytetu w Nottingham potwierdziły także, że geny odporności na różne klasy antybiotyków akumulują się w ludzkich jelitach przez całe życie.