Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Reklama
Lifestyle

Alergia skąd się bierze. Czym jest i jakie są jej rodzaje?

Poziom zanieczyszczenia powietrza w Polsce rośnie, a przy tym już niemal 40% naszego społeczeństwa to alergicy. Wiosną, w sezonie alergicznym, dodatkowy problem stanowi wzmożone pylenie roślin. Na jakość powietrza wpływ ma szereg elementów: smog, kurz, aeroalergeny roślinne, ale także wilgotność, temperatura oraz obecność bakterii i wirusów. Wszystkie te czynniki są obecne w naszym otoczeniu przez cały rok – zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach. 

Co to jest alergia?

O alergii mówimy wówczas, gdy nasz organizm reaguje na generalnie nieszkodliwe czynniki środowiskowe, które błędnie postrzega jako zagrożenie. Reakcje alergiczne przyjmują różne formy od łagodnego dyskomfortu do poważniejszych objawów. Objawy alergii wpływają na jakość życia, a nawet mogą doprowadzić do nagłego zgonu w wyniku wstrząsu anafilaktycznego. Problem narasta, gdy mamy do czynienia z sytuacją uczulenia na więcej niż jeden alergen.

Reklama

Alergiczny nieżyt nosa i spojówek to najczęstszy objaw alergii powietrznopochodnej. Wiąże się m.in. z napadowym kichaniem, łzawieniem oczu, a także kaszlem, który może być objawem rozwijającej się astmy. Okres pojawiania się objawów, a także ich nasilenia, zależy od pory naturalnej ekspozycji na alergeny. W przypadku alergii na pyłki roślin dolegliwości powtarzają się sezonowo.

Niektórzy są narażeni na działanie alergenów takich jak roztocze kurzu domowego, sierść zwierząt czy zarodki grzybów przez cały rok. 

W powietrzu w pomieszczeniach stale unoszą się mikroskopijne szkodliwe cząsteczki niewidoczne dla ludzkiego oka. Zanieczyszczeniami są m.in. spaliny, drobny pył, zarodniki grzybów i pyłki roślin, które mogą dostać się do domu, a następnie wymieszać z zanieczyszczeniami ze środka, takimi jak kurz, alergeny zwierząt domowych, opary kuchenne czy cząsteczki chemiczne ze środków czystości. Zanieczyszczenie powietrza w środku może być zatem nawet pięciokrotnie silniejsze niż na zewnątrz. Dlatego tak istotne jest zadbanie o dobrą jakość powietrza w domu, nie tylko przez alergików. 

Gdzie znajdziemy alergeny?

Pyłek kwiatowy - chociaż zwykle unoszą się w powietrzu, większość pyłków i innych alergenów możemy znaleźć w domu na podłodze oraz pod meblami. Stężenia pyłków są najwyższe w miesiącach wiosennych i letnich.

Martwe komórki naskórka - podobnie jak ludzie, koty, psy i inne zwierzęta domowe zrzucają martwe komórki skóry/sierści, a następnie roznoszą te mikroskopijne cząsteczki po całym domu. Kiedy zwierzęta się otrząsają, alergeny unoszą się w powietrzu i lądują na tapicerkach czy dywanach. 

Odchody roztoczy kurzu - te mikroskopijne cząsteczki zawierają białka, które mogą wywoływać astmę oraz reakcje alergiczne. Są tak małe i lekkie, że mogą łatwo przenosić się w powietrzu i być przez nas wdychane.

Lotne związki organiczne (VOC) - niektóre domowe środki czyszczące oraz odświeżacze powietrza zawierają lotne związki organiczne, które mogą uwalniać się, a następnie trafiać do naszych płuc.

Pleśń - zarodniki pleśni długo żyją, więc alergicy mogą odczuwać objawy alergii przez cały rok. Jednak najwyższe stężenie zazwyczaj przypada na jesień w czasie wilgotnej, łagodnej pogody oraz w trakcie zbiorów.

Kurz domowy - składa się z wielu różnorodnych elementów, takich jak komórki skóry ludzkiej, odchody roztoczy, pyłki, grzyby, włókna, bakterie, cząsteczki żywności, substancje roślinne, owady oraz substancje chemiczne.

Jakie są rodzaje alergii?

Alergia wziewna

Ten rodzaj alergii zauważymy wiosną. Alergenami roznoszonymi przez powietrze są najczęściej pyłki kwitnących roślin: traw, zbóż czy drzew. Alergia wziewna może dokuczać przez cały rok. Uczulać może wszystko, co unosi się w powietrzu: zarodniki grzybów i pleśni, roztocza, cząsteczki kurzu, sierść zwierząt czy odchody owadów.

Alergie pokarmowe

Alergia występuje wówczas, gdy organizm reaguje alergicznie na składnik pożywienia. Można być uczulonym jednocześnie na bardzo wiele pokarmów. Warto wiedzieć, że zazwyczaj uczulają produkty, które są w danym kraju najczęściej jadane. Najpopularniejsze alergeny to: białko mleka krowiego, jaja, ziarna zbóż, cielęcina, wołowina, ryby, niektóre warzywa (pomidory, szparagi, seler) i owoce (truskawki, jabłka, czereśnie, ananasy, kiwi, brzoskwinie), czekolada, orzechy, migdały, soja, miód.

Alergia kontaktowa

O tym rodzaju alergii mówi się wtedy, gdy uczulają rzeczy, z którymi masz kontakt. Najczęściej uczula chrom, nikiel, formaldehyd, barwniki włókiennicze, olejki zapachowe, aromaty i parabeny (konserwanty) dodawane do kosmetyków i środki chemiczne. W zasadzie wszystkie związki chemiczne mające kontakt ze skórą mogą powodować alergię. 

Reklama