Dynia to jeden z symboli jesieni. Dynia to wspaniałe warzywo, nie tylko ozdobne, które posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wbrew pozorom to warzywo, które jest bogactwem witamin i składników mineralnych, jak np. magnezu, selenu, cynku cz potasy. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego, dlatego idealnie nadaje się jako produkt na diecie redukcyjnej. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości zdrowotne ma dynia?
W jakim okresie trwa sezon na dynię? Dynia jest warzywem, na które sezon przychodzi jesienią. Powinno królować na polskich stołach w tym okresie, ponieważ stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Ma także szerokie zastosowanie, które nie ogranicza się wyłącznie do tworzenia ozdób.
Miąższ dyni zawiera sporą ilość beta-karotenu (witaminy A), który odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami.
Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca. Ponadto dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.
Z uwagi na zawartość witaminy E, witaminy C czy witaminy A, dynia wpływa korzystnie na kondycję naszej skóry. Spożywanie jej w dużych ilościach może pomóc w walce z łojotokiem oraz opóźnić procesy starzenia. Dynię znajdziemy również w składzie kosmetyków.
Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku.
Dynia na wymioty? Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną.
Współczesna fitoterapia poleca pestki dyni na pasożyty. Pestki dyni właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami.
WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania). Ponadto zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym (10 dag to 26 kcal) i dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.
Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie – szczególnie w kulinariach. Z tego warzywa przygotujesz m.in. pyszne zupy kremy, ciasto, ciasteczka, przetwory. To jednak niejedyne zastosowanie dyni. Świetnie sprawdza się jako surowiec wykorzystywany w kosmetyce. Z warzywa przygotujesz domowe maseczki, kremy czy nawet serum.
Należy wybierać dynie ciężkie, o symetrycznym kształcie. Przechowywać je należy w suchym, chłodnym miejscu. Niektóre odmiany mogą leżeć tak nawet wiele miesięcy.
Jak pokroić dynię? Ostrym nożem należy odciąć wierzch dyni, a potem rozciąć ją na pół. Następnie należy usunąć wszystkie pestki oraz włóknisty miąższ. Nasiona można odłożyć i później uprażyć. Niektóre dynie można jeść ze skórką po upieczeniu. Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Po pokrojeniu dynia musi być przyrządzona w tym samym dniu.