Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

W czasie operacji... nadziewała oliwki

Podczas operacji usunięcia guza z lewego płata skroniowego w szpitalu w Ankonie we Włoszech 60-letnia pacjentka nadziewała oliwki. Był to pierwszy przypadek wykorzystania oliwek w trakcie operacji. Podczas podobnych zabiegów pacjentów proszono dotąd m.in. o grę na instrumencie.

Sasin Tipchai; pixabay.com / Creative Commons CC0

Neurochirurg Roberto Trignani powiedział agencji Ansa, że trwająca dwie i pół godziny operacja „poszła bardzo dobrze”. Pacjentka w ciągu godziny przygotowała 90 oliwek.

Operacje, podczas których pacjent jest wybudzony, przeprowadza się w przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, takich jak guzy, które wpływają na obszary mózgu odpowiedzialne za widzenie, ruch lub mowę. Neurochirurg poinformował, że zastosowana metoda pozwala lekarzom monitorować pacjenta podczas operacji.

Jak wyjaśnia BBC News, 60-latka przygotowywała oliwki w sposób typowy dla regionu Marche. Oliwki takie nadziewa się mięsem i pokrywa panierką z mąki, jajek i bułki tartej, a następnie smaży.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#zdrowie #operacja #ciekawostki

ms