Największe na świecie włoskie świąteczne ciasto, panettone, serwowano wczoraj w Mediolanie. Baba o wysokości ponad 2 metrów, ważąca 140 kilogramów została pokrojona na 1400 kawałków, którymi częstowano w słynnym pasażu handlowym, Galerii Wiktora Emanuela II.
Ciasto przygotowano pod patronatem władz miejskich z 69 kilogramów mąki, 10 kilogramów zaczynu, 15 kilogramów żółtek, 27 kilogramów masła, 18 kg cukru i takiej samej ilości rodzynek oraz 11 kilogramów skórki pomarańczowej. Prace nad wypiekiem trwały cztery dni.
W prezentacji kandydującego do księgi rekordów Guinnessa najbardziej znanego włoskiego przysmaku na Boże Narodzenie uczestniczyli przedstawiciele władz miasta z burmistrzem Giuseppe Salą. To on ukroił pierwszy kawałek; aby to zrobić musiał wejść na drabinę.
Ogromna #panettone w Mediolanie. Chyba nic nie oddaje lepiej klimatu włoskiego Bożego Narodzenia. #Natale https://t.co/3oazUYWWDZ
— Tomasz Marciniuk (@MarciniukTomasz) 18 grudnia 2017
Italy bakes world's biggest Christmas cake panettone https://t.co/2O8uH0mybG #japannews pic.twitter.com/nZo2u8gZZI
— Japan Today News (@JapanToday) 17 grudnia 2017
W czasie uroczystości w galerii, nazywanej najpiękniejszym salonem Mediolanu, przypomniano, że tradycja wypieku panettone narodziła się właśnie w tym mieście.
To wielki symbol jakości, pochodzący z Mediolanu
- powiedział prezes miejscowej izby handlu i usług Carlo Sangalli.
Panettone jest znane na całym świecie i zasługuje na to, by tak jak pizza otrzymało unijny certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności
- dodał.
W całych Włoszech przed Świętami w sklepach, cukierniach i piekarniach sprzedaje się miliony tych ciast.