Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Tłuszcze roślinne czy zwierzęce? Które są zdrowsze?

Każdego dnia spożywamy tłuszcze roślinne i zwierzęce. Czy każda ich ilość jest zdrowa? Czy w ogóle tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są potrzebne naszemu organizmowi? Spróbujmy poszukać odpowiedzi na te pytania.

Tłuszcze roślinne czy zwierzęce? Które są zdrowsze?
Tłuszcze roślinne czy zwierzęce? Które są zdrowsze?
Steve Buissinne/pixabay

Właściwości tłuszczów roślinnych

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze roślinne są tymi dobrymi i zdrowymi. Tłuszcze pochodzenia roślinnego mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, a w szczególności na układ krążenia. 

Tłuszcze te zapobiegają:
- powstawaniu zakrzepów 
- powstawianiu blaszek miażdżycowych prowadzących do zawałów serca oraz udarów mózgu

Wszystkie roślinne tłuszcze łączy wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak każdy z nich ma inne walory zdrowotne. 

Nienasycone kwasy tłuszczowe określane również nazwami omega-3 oraz omega-6 nie są wytwarzane przez organizm. Dlatego też trzeba dostarczać ich z zewnątrz. Z kolei omega-9 są syntetyzowane, ale w zbyt małych ilościach. Wsparcie w postaci pożywienia jest bardzo ważne.

Najważniejsze kwasy tłuszczowe

Kwas alfa-linolenowy (ALA)
Występuje on głównie w olejach roślinnych, zwłaszcza w lnianym, rzepakowym, sojowym, z pestek dyni oraz z orzechów włoskich. Jego duże ilości znajdują się też w szpinaku i innych zielonych warzywach liściastych.

Kwasy eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA)
Te dwa związki mogą być syntetyzowane z kwasu alfa-linolenowego. Niestety nasz organizm nie wykonuje tego procesu szczególnie dobrze. Dlatego najlepiej jest dostarczać EPA i DHA z pożywieniem np. tym pochodzącym z owoców morza. Można, a nawet trzeba sięgnąć po sprawdzone suplementy. Kwasy omega-3 znajdują się też m.in. w takich rybach, jak makrela, śledź, łosoś.

Kwas gamma-linolenowy (GLA)
Jest on związkiem egzogennym, czyli musi być dostarczany z zewnątrz. Najlepiej sięgnąć po oleje z ziaren lnianki rydzowej (olej rydzowy), wiesiołka i ogórecznika. Kwas GLA znajduje się też w niektórych owocach np. w czarnej porzeczce. 

Kwas oleinowy (OA)
Kwas ten powinien mieć stałe miejsce w jadłospisie. Znajdziemy go głównie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, a także w olejach z orzechów ziemnych oraz laskowych. Dobrym źródłem kwasu oleinowego są też awokado, pistacje czy migdały.

Czy nienasycone kwasy tłuszczowe są aż takie ważne?

Tak jak witaminy, tak również nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Omega-3 oraz omega-6 określane się jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Do najważniejszych plusów nienasyconych kwasów tłuszczowych należą:
- obniżanie poziomu cholesterolu LDL (tego złego)
- podniesienie ilości cholesterolu HDL (tego dobrego)
- redukcja ilości trójglicerydów
- silne działanie przeciwzapalne
- pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca
- pomagają w przyswajaniu witamin
- wspierają układ odpornościowy

Tłuszcze zwierzęce i ich właściwości

Tłuszcze zwierzęce, to te pochodzące z tkanki tłuszczowej zwierząt, ale i też z mięsa i mleka. Związki znajdujące się w tych tłuszczach są źródłem energii oraz są ważne dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Zawierają też witaminy A, D, E oraz K. W tłuszczach tych znajdują się również kwasy wakcenowy i linolenowy.

Jednym z podstawowych składników tłuszczów zwierzęcych są również nasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, palmitynowy, masłowy oraz mirystynowy. Gdy spożywane są w nadmiarze, zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób nowotworowych, m.in. jelita grubego i prostaty. Podnoszą również poziom cholesterolu LDL w surowicy krwi. Z tych powodów tłuszcze zwierzęce powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. 

Czy oleje roślinne są zdrowe?

Oleje roślinne – w szerszym znaczeniu są to wszystkie substancje o konsystencji oleistej, pozyskiwane z dowolnej rośliny. W węższym znaczeniu za olej roślinny uważa się każdy ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze regionu pochodzenia rośliny ma konsystencję płynną.

Oleje roślinne rozróżniamy na:
- oleje nierafinowane
– tłoczone na zimno, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy.
- oleje rafinowane – oleje wysokoprzetworzone przeznaczone do smażenia, pozbawione zdrowych witamin.

 



Źródło: niezalezna.pl

#tłuszcze roślinne #tłuszcze zwierzęce #oleje #olej nierafinowany #olej rafinowany

Mariola Łukawska