W Wielkiej Brytanii organizuje się zabawę o nazwie „Rolling Eggs”, czyli „Toczenie jajek”. Uczestnicy zanoszą jajka na szczyt pagórka i spychają tak, aby stoczyły się na sam dół. Tradycyjnym wielkanocnym przysmakiem są pikantne drożdżowe bułki „Hot CrossBuns” Z rodzynkami i lukrem o smaku cytrynowym.
Na włoskim stole gości „Colomba”, czyli ciasto drożdżowe z bakaliami, uformowane w kształt lecącej gołębicy. Wiekanocny poniedziałek zwany „Paswuetta”, Włosi zazwyczaj spędżają na świeżym powietrzu, spotykając się z rodziną i znajomymi.
W Australii Zająca Wielkanocnego od jakiegoś czasu zastępuje wielkouch króliczy, którego gatunek jest narażony na wyginięcie. Mieszkańcy Australii mają nadzieję pomóc w ten sposób zagrożonym zwierzakom.
W Niedzielę Wielkanocną i Sobotę Wielkanocną, mali Finowie i Finki przebierają się za czarownice. Chodzą od drzwi do drzwi, stukając w nie wierzbowymi witkami, mówiąć specjalny wierszyk. W którym życzą wszystkim zdrowego roku. W zamian za wierzbową gałązkę, dostają czekoladowe przysmaki.
W Grecji jajka maluje się wyłącznie na czerwono. Czerwony kolor ma symbolizować krew Chrystusa. Rano w Niedzielę Wielkanocną mieszkańcy greckiej wyspy Corfu,wyrzucają z okien stare gliniane naczynia.
W Niemczech w zależności od pogodny, w niektórych miejscowościach na drzewach wiesza się kolorowe pisanki. W północnych Niemczech rozpala się „Osterfeuer” - wielkanocne ognie.
W Hiszpanii podczas Wielkiego Tygodnia w wielu miejscach odbywają się procesje, podczas których uczestnicy mają na sobie specjalne szaty i spiczaste kapelusze. W Niedzielę Wielkanocną rozpoczynają się wesołe przedstawienia i tańce.
W wielkanocny poniedziałek mieszkańcy francuskiego miasteczka Bessieres, tworzą olbrzymi omlet z ok. 15 tysięcy jajek.