Powinniśmy spożywać sezonowe produkty, bo najważniejsze jest urozmaicenie diety w celu dostarczania wszystkich witamin i składników mineralnych. Obok produktów sezonowych dobrze spożywać również te, które rosną w innych częściach świata, oraz - szczególnie w okresie jesienno-zimowym korzystać z mrożonek.
Mrożenie jest dobrym rodzajem przechowywania produktów spożywczych. Warzywa zbierane są świeże, wtedy kiedy mają największe wartości odżywcze, dokładnie selekcjonowane i szybko zamrażane. Niska temperatura nie powoduje straty witamin.
Gorsze jest suszenie warzyw. Zachowują wprawdzie swój aromat, ale wysoka temperatura pochłania witaminy.
Sezonowe warzywa w poszczególnych miesiącach
Styczeń: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki, papryka, czosnek, warzywa strączkowe, sałata lodowa
Luty: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki, papryka, czosnek, warzywa strączkowe, sałata lodowa
Marzec: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki, papryka, czosnek, warzywa strączkowe, sałata lodowa, wczesna rzodkiewka
Kwiecień: cykoria, endywia, natka pietruszki, por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki, cebula, kapusta młoda, sałata lodowa, warzywa strączkowe, karczochy, szparagi, smardze, szczaw, wczesna botwinka i rabarbar
Maj: botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki, pierwsza sałatka, rukola, szczaw, cebula biała i czerwona, młoda kapusta, warzywa strączkowe
Czerwiec: botwinka, natka pietruszki, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki, pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków, pora młodego, liści selera, szparagów, szpinaku, młode ziemniaczki
Lipiec: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek, cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, liście selera, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, koper włoski, pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkułu, kukurydzy, papryki, mogą pojawić się również pierwsze pomidory
Sierpień: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, liście selera, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, fasolka, młoda kapusta
Wrzesień: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, liście selera, szczaw, szpinak, ziemniaki, brukselka, cykoria, dynia, jarmuż
Październik: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler, szpinak, ziemniaki, brukselka, roszponka
Listopad: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler, szpinak, ziemniaki, chrzan
Grudzień: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki.