Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Lifestyle

Przepis na tradycyjną babę piaskową

Przepis na szybką babkę piaskową. Babka jest przepyszna i długo zachowuje swoją świeżość.

Autor: redakcja

  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • olejek migdałowy
  • mały proszek do pieczenia

Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć masło i cukier na gładką masę np. mikserem. Dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Formę z ciasto natłuścić (jeśli jest silikonowa nie trzeba tego robić) i wlać ciasto do środka. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec góra-dół około 40 minut do suchego patyczka.

Smacznego

Autor: redakcja

Źródło: niezalezna.pl