Niecierpek - roślina jednoroczna, rodzimy dla Europy jest tylko jeden gatunek – niecierpek pospolity (Impatiens noli-tangere). Kilka gatunków niecierpków rozprzestrzenia się jako rośliny inwazyjne. Niecierpek posiada właściwości lecznicze.
Rośliny występują w lasach i na ich skrajach, w starych sadach, w miejscach zacienionych. Niecierpki nie lubią pełnego słońca i potrzebują sporo wody.
Swoją polską nazwę roślina ta zawdzięcza owocom – torebkom, które "niecierpliwie" pękają przy najmniejszym dotknięciu.
Roślinę można zbierać w okresie kwitnienia i owocowania i suszyć w cieniu. Niecierpek zawiera między innymi: żywice, flawonoidy, olejek eteryczny, fenolokwasy, fitoncyd. Surowcem jest ziele oraz owoc. Owoce powinny być zbierane przed i w czasie dojrzewania.
Działanie: przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, hamujące autoagresję immunologiczną, przeciwłuszczycowe, przeciwko toczniowe, przeciwreumatyczne, przeciwtrądzikowe, antyandrogenne, hipoglikemiczne, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne, lekko rozwalniające, ochronne na miąższ wątroby, nerek i serce, przeciwnowotworowe.