Święta tuż tuż. Czy macie już popieczone pierniczki wraz z piernikiem staropolskim? Nie... Poniżej przepis na ciasto do piernika dla spóźnialskich.
Dlaczego dla spóźnialskich? Bo tradycyjny piernik powinien leżakować 3-4 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Jenak tydzień przed świętami nam to się nie uda.
Składniki:
- 0,5 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1kg mąki
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
W garnku rozpuszczam miód, cukier i masło. Wszystko musi się dobrze połączyć i rozpuścić. Mąkę mieszam z przyprawą do piernika. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę. Do masy z miodem dodać powoli mąkę i wbijać stopniowo jajka; następnie dodać mleko z sodą. Ciasto wyrabiamy; można ręką lub mikserem. Pieczemy placki.
Ciasto dzielimy na 3 części. Następnie rozwałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.