Co takiego dobrego daje nam kurkuma?
Interesujące właściwości kurkumy znajdują zastosowanie w walce i prewencji choroby Alzheimera. Związek zawarty w kurkumie o nazwie kurkumina wykazuje właściwości redukujące blaszki beta-amyloidowe, obecne w ciałkach mózgu w przebiegu choroby. Kurkumina obniża ich ilość oraz wspomaga regenerację komórek mózgowych. Ponadto kurkuma wykazuje silne działanie antynowotworowe. Szczególne znaczenie prozdrowotne ma w zapobieganiu rozwojowi raka płuc i prostaty. Mikołaj Choroszyński w swojej książce pt. „Dieta mind. Sposób na długie życie” pisze między innymi o zdrowotnych właściwościach kurkumy.
Podawanie kurkumy z pieprzem zwiększa ilość wchłanianej kurkuminy nawet 1000- krotnie!
Z pewnością przyprawę tę możemy zaliczyć do składników życia. Idealnie komponuje się w potrawach warzywami, drobiem i rybami. Dobrze smakuje w gorące dni lemoniada z dodatkiem kurkumy i świeżej mięty.