Masz w kuchni dojrzałe, więdnące banany, które nie nadają się już do jedzenia. Idealnie pasują do chlebka bananowego. Jest to jedno z ciast, które każdemu posmakuje. Idealne do kawy czy herbaty. Świetna propozycja na drugie śniadanie dla dziecka.
Chlebek bananowy
- 1,5 szklanki mąki
- 3 bardzo słodkie dojrzałe banany
- 70 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Masło rozpuścić w rondelku. Banany obrać ze skórki i zdusić na talerzu. Następnie wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do foremki w kształcie prostokąta. Jeśli forma nie jest silikonowa należy ją natłuścić i posypać bułą tartą. Piec 50 minut, 180 stopni.
Uwagi: Do wymieszanego ciasta można dodać np. żurawinę co dodatkowo osłodzi chlebek.