Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Kuchnia: Najlepszy chlebek bananowy jaki jadłeś

Masz w kuchni dojrzałe, więdnące banany, które nie nadają się już do jedzenia. Idealnie pasują do chlebka bananowego. Jest to jedno z ciast, które każdemu posmakuje. Idealne do kawy czy herbaty. Świetna propozycja na drugie śniadanie dla dziecka.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Sanda, pixabay

Chlebek bananowy

- 1,5 szklanki mąki

- 3 bardzo słodkie dojrzałe banany

- 70 g masła

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

Masło rozpuścić w rondelku. Banany obrać ze skórki i zdusić na talerzu. Następnie wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do foremki w kształcie prostokąta. Jeśli forma nie jest silikonowa należy ją natłuścić i posypać bułą tartą. Piec 50 minut, 180 stopni.

Uwagi: Do wymieszanego ciasta można dodać np. żurawinę co dodatkowo osłodzi chlebek.

 



Źródło: niezalezna.pl

#ciasto z bananów #banany #chlebek bananowy

redakcja