Kasza jaglana przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu; wzmacnia odporność; chroni przed niedoborem żelaza i anemią, zmniejsza zagrożenie osteoporozą, alergiami. O zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej i planach żywieniowych wraz z przepisami piszą Anna Kowalczyk i Tomasz Antoniszyn w książce „Kaszoterapia”.
Wartość odżywcza jagły
Wyróżnia się spośród innych kasz swoimi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. To dobre źródło witamin z grupy B, a szczególnie tiaminy (B1) i ryboflawiny (B2). Zawiera także cenne aminokwasy (głównie tryptofan, który jest substratem do syntezy serotoniny, tzw. hormonu szczęścia).
Z uwagi na tę właściwość korzystne jest łączenie w jednej potrawie nasion roślin strączkowych (ubogich w ten aminokwas) oraz prosa. Kombinacja ta utworzy w potrawie białko pełnowartościowe, nieustępujące właściwościom białku pochodzenia zwierzęcego.
Kasza jaglana to również bogate źródło lecytyny i mikroelementów (wapń, potas, fosfor, miedź, krzem, selen, cynk i żelazo). Zawartość tego ostatniego pierwiastka jest wyjątkowo duża, gdyż stanowi aż 4,8 mg/100 g suchego produktu. Gdy połączysz ją z produktami bogatymi w witaminę C – natką pietruszki, cytrusami, czerwoną papryką – znacząco zwiększysz wchłanianie żelaza zawartego w kaszy.
Jest także bogatym źródłem krzemionki, składnika niezwykle pożądanego w dietetyce, kosmetyce i kosmetologii. Wpływa on korzystnie na stan i wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, odgrywa znaczącą rolę w procesach mineralizacji kości poprzez blokowanie procesów ich odwapniania oraz jest dobrym źródłem antyoksydantów: głównie witaminy A, E i lecytyny, które wpływają korzystnie na kondycję mózgu, zapamiętywanie i koncentrację. Jako przeciwutleniacze skutecznie zwalczają wolne rodniki, co wiąże się ze spowolnieniem procesów starzenia.
Zalety kaszy jaglanej
- jest produktem naturalnie bezglutenowym, polecana dla osób cechujących się tendencją do chorób autoagresywnych;
- jest silnie zasadotwórcza, dzięki czemu wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu, co usprawnia funkcjonowanie narządów;
- jest produktem hipoalergicznym, może być więc bezpiecznie stosowana u osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
- jest dostępna, tania, stosunkowo neutralna w smaku i stanowi świetny surowiec kulinarny o wysokich wartościach odżywczych;
- jej odpowiednie przygotowanie do spożycia niweluje substancje o antyodżywczym działaniu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z Hashimoto.
Jako produkt zbożowy jagła jest dość kaloryczna: 100 g kaszy zawiera 345 kcal. Nie jest to jednak pusta energia, ale kalorie bogate w witaminy i minerały oraz cenny dla powodzenia diety odchudzającej błonnik pokarmowy.
Kasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG), który dla jej ugotowanej formy wynosi 71 (dla porównania IG kaszy gryczanej to 50). Z uwagi na to powinna być limitowana w dietach dedykowanych diabetykom i osobom chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Nie oznacza to jednak całkowitego wyeliminowania z jadłospisu, lecz jedynie uważne kontrolowanie jej spożycia.
Kulinarne zastosowanie kaszy jaglanej
Jagłę najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Kasza ze względu na neutralny smak ma szerokie stosowanie w kuchni zarówno w daniach obiadowych jak i deserach.
Przepisy
Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią
Składniki: kasza jaglana, sucha – ½ szklanki; cukinia – ½ szt.; papryka czerwona – 1,5 szt.; orzechy włoskie – 5 szt.; bazylia świeża – 2 gałązki; czosnek – 1 ząbek; sok z cytryny – 2 łyżeczki; sól himalajska, pieprz czarny – do smaku; rozmaryn suszony – 1 łyżeczka; oliwa z oliwek – 2 łyżki.
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku, a następnie ugotować według przepisu producenta. Rozgrzać piekarnik do 180°C i upiec jedną paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Przełożyć ją do miski, przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Następnie obierać ją ostrożnie ze skórki. Połowę świeżej papryki pokroić w drobną kostkę. Do malaksera przełożyć obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksować na
gładkie pesto, doprawić do smaku. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć ją około 2-3 minuty. Następnie dołożyć kawałki czerwonej papryki. Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać dokładnie z pesto. Następnie dodać usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełożyć na talerze, a na koniec udekorować danie posiekaną świeżą bazylią.
Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną
Składniki: papryka czerwona – 4 szt.; olej rzepakowy – 2 łyżki; cebula – 1 szt.; czosnek – 2 ząbki; pomidory w puszce – 1 puszka; pomidor suszony – 8 plastrów; kukurydza konserwowa – 4 łyżki; cukinia – ½ szt.; kasza jaglana sucha – 50 g; sól himalajska różowa – 3 szczypty; pieprz czarny – 4 szczypty; bazylia suszona – 1 łyżeczka; kurkuma – 1 szczypta; zioła prowansalskie – 1 łyżeczka; natka pietruszki siekana – 2 łyżki.
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180°C. Paprykę dokładnie umyć, odkroić górną część (zachować ją na później) i oczyścić z pestek, a wnętrze posypać delikatnie solą i pieprzem. Ugotować uprzednio podprażoną kaszę jaglaną wg wskazówek producenta. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać krojone pomidory z puszki (lub świeże), pokrojone suszone pomidory, kukurydzę i pokrojoną cukinię. Dusić do momentu, aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać z masą pomidorową. Całość doprawić solą, pieprzem, bazylią, kurkumą i ziołami prowansalskimi do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziać papryki. Całość przykryć uprzednio odciętym ogonkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut w temp. 180°C. Upieczoną paprykę według upodobania udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.