Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Karmienie piersią ma duży wpływ na odporność dziecka

Wieloletnie badania potwierdziły tezę, że na dojrzewanie układu immunologicznego niemowlęcia duży wpływ ma jego układ pokarmowy. Czynnikami wspierającymi budowanie mocnej odporności dziecka są m.in. odpowiednia dieta i skład mikrobioty jelitowej. Trzeba też wiedzieć, że pokarmem najlepiej wzmacniającym funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki swojej kompleksowej kompozycji, jest kobiecy pokarm.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Iuliia Bondarenko, pixabay

Wyzwania dla odporności niemowlęcia
 

Proces rozwoju układu odpornościowego rozpoczyna się już w brzuchu mamy i trwa do około 12. roku życia dziecka. W chwili przyjścia noworodka na świat jego układ immunologiczny nie jest zatem w pełni dojrzały i nie mając wcześniej kontaktu z wirusami i bakteriami, nie potrafi jeszcze z nimi walczyć. W pierwszych dniach i miesiącach organizm niemowlęcia wyposażony jest we własne przeciwciała IgM oraz te otrzymane od mamy poprzez jej łożysko – immunoglobuliny IgG.

Przeciwciała są kluczową składową układu odpornościowego – są niezbędne do rozpoznawania zagrożeń. Noworodek nie produkuje początkowo wystarczającej ilości własnych przeciwciał. Jak w takim razie mama powinna wspierać proces dojrzewania odporności niemowlęcia?

Wsparciem dla odporności dziecka jest mleko matki

W budowaniu odporności dziecka bardzo ważną rolę odgrywa sposób żywienia. Wiele procesów związanych z rozwojem układu immunologicznego odbywa się właśnie w układzie pokarmowym, a w jelitach znajduje się prawie 70% komórek odpornościowych.

Najlepszym pokarmem, który umożliwia stopniowy i prawidłowy rozwój, również układu odpornościowego, jest matczyny pokarm. Zawiera on przeciwciała, które chronią niemowlę przed zagrożeniami z otoczenia, a także posiada naturalne prebiotyki, stymulujące aktywność tzw. dobrych bakterii zasiedlających układ pokarmowy dziecka i tworzących odpowiedni profil mikrobioty jelitowej.
Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia, a następnie kontynuowanie karmienia piersią wraz z wprowadzaniem pokarmów uzupełniających. Zawarte w kobiecym pokarmie składniki czynią go wyjątkowym pożywieniem. Wśród komponentów tworzących kompleksową kompozycję mleka mamy należy wymienić m.in. oligosacharydy, które stanowią kompozycję ponad 1000 różnych krótkołańcuchowych i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1, z czego jedynie 200 zostało do tej pory szczegółowo scharakteryzowanych, nukleotydy – element procesów metabolicznych, który wspiera produkcję przeciwciał i zwiększa działanie komórek walczących z patogenami oraz tłuszcze – długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku. Warto jednak zaznaczyć, że dopiero wszystkie te składniki razem mają szczególnie dobroczynny wpływ na rozwój dziecka, w tym m.in. jego odporności.

Składniki ważne dla odporności

Układ odpornościowy, podobnie jak nerwowy, do harmonijnej pracy i rozwoju potrzebuje bodźców stymulujących, w tym m.in. odpowiedniego żywienia. Naukowcy od kilkudziesięciu lat prowadzą badania nad różnorodnością składników mleka matki, aby zrozumieć, w jaki sposób ten pokarm wspiera rozwój młodego organizmu. Nie jest to proste, ponieważ w mleku matki nie chodzi o jeden składnik, ale o całą kompozycję składników.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#karmienie piersią #mleko matki #odpornośc nabyta

albicla.com@MariolaLukawska