10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Karczoch – warzywo o właściwościach odżywczych i leczniczych

Karczoch znany już był w starożytnym Rzymie i Grecji, jego uprawa upowszechniła się w basenie Morza Śródziemnego przed XII wiekiem. Jest warzywem, którego częścią jadalną są główki kwiatostanów.

karczoch
karczoch
djedj

Karczoch jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Dzięki temu pomaga zwiększyć odporność organizmu. Przeciwutleniacze hamują rozwój komórek rakowych. Karczoch jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wspomaga układ trawienny.

Warzywo pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, stabilizuje poziom cukru i zmniejsza ryzyko chorób serca. Karczoch dodatkowo działa żółciopędnie i moczopędnie. Roślina zawiera cynarynę – substancję, która ułatwia odchudzanie i wpływa pozytywnie na wątrobę, kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację cukru we krwi, pobudza produkcję żółci, co poprawia trawienie.

Warzywo zawiera też dużą ilość inuliny, znanej z właściwości prebiotycznych, co korzystnie wpływa na pracę jelit. Inulina pęcznieje w żołądku pod wpływem wody, dzięki czemu daje uczucie sytości. Karczoch działa również rozkurczowo i ochronnie na wątrobę oraz ogólnie oczyszczająco na organizm. Przyspiesza procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii poprzez zwiększenie wydzielania moczu, łatwiejsze metabolizowanie związków cukrowych. Wpływa korzystnie na poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi. Wspomaga leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej, ma działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi, wspomaga też leczenie niewydolności nerek, skazy moczanowej i  cukrzycy.

Karczoch polecany jest przy: chorobach wątroby związanych z zaburzeniami wytwarzania i przepływu żółci (zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa, żółtaczka, dolegliwości po wycięciu pęcherzyka).

Karczoch może być stosowany w zupach i zapiekankach. Popularne jest także konserwowanie karczochów. Młodego można zjeść w całości, dojrzałego trzeba obrać. Kupując świeży karczoch, należy zwrócić uwagę, czy ma on szczelnie zamkniętą główkę – gdy zdąży się ona otworzyć i ściemnieć, karczoch staje się niejadalny. Karczochy można przechowywać w lodówce do trzech dni, najlepiej
owinięte w bawełnianą ściereczkę.

Karczoch jest uważany za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, kremów i maseczek kosmetycznych.

 



Źródło: niezalezna.pl

#karczoch

redakcja