Nowotwór jelita grubego co roku stwierdza się u ponad 400 tys. Europejczyków. W Polsce w ciągu pięciu lat od zdiagnozowania choroby przeżywa tylko 28% chorych.
Objawy
Podstawowe objawy to krew w kale, zaparcia, krwawienia z odbytu, bóle w dolnej części brzucha. Nowotwór najczęściej umiejscawia się w okrężnicy oraz odbytnicy. Pojawia się jeden lub kilka polipów, które rozrastają się na sąsiednie tkanki. Łatwo następują przerzuty najczęściej do wątroby, choć także zagrożone są kości, jajniki, płuca, mózg i nadnercza.
Przyczyny
Nieodpowiednia dieta uboga w błonnik, brak warzyw, duża ilość tłuszczów i czerwonego mięsa sprzyja rozwojowi choroby. 90% stwierdzonych nowotworów dotyczy osób powyżej pięćdziesiątego roku życia. Osoby, w rodzinach których rozpoznano wcześniej raka okrężnicy lub odbytnicy powinny zachować szczególną ostrożność.
Profilaktyka
- ograniczyć spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego, pokarmów smażonych,
- jeść więcej produktów bogatych w błonnik (świeże warzywa i owoce, pieczywo gruboziarniste, ciemny ryż) oraz produkty bogatych w wapń,
- ograniczyć picie alkoholu i palenie papierosów,
- usunąć polipy po ich zdiagnozowaniu oraz wyleczyć zapalnie jelita,
- wykonywać badania profilaktyczne, zwłaszcza gdy się jest w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania.
Więcej o nowotworze jelita grubego w programie Telewizji Republika.