Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Jak wspomagać odporność?

Układ odpornościowy jest jak dobrze zorganizowana maszyna, która chroni nas przed szkodliwymi patogenami. Jego sprawne działanie doceniamy zwłaszcza w tych okresach, gdy częściej pojawiają się rozmaite infekcje. Należy pamiętać, iż naszą odporność budujemy latami i niezwykle ważna jest tu systematyczność. W dużej mierze dotyczy to naszego stylu odżywiania się, ponieważ wiele składników odżywczych ma działanie immunostymulujące. Na jakie składniki należy zwracać uwagę? Ogromną rolę odgrywają witaminy, takie jak A, C, z grupy B; składniki mineralne (selen, cynk); kwasy Omega 3. Nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Gábor Adonyi , pixabay

Produkty z kategorii tzw. superfoods – czyli o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Miano „super-żywności” zyskały dzięki bogactwu antyoksydantów, witamin, minerałów, białka i błonnika:

Jagody Goji – jagody goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. Odznaczają się wysoką zawartością witamin A, E i C, jak również błonnika. Są źródłem wartościowego białka i żelaza. Można je stosować jako dodatek do deserów, zup, ryżu czy koktajli.

Len mielony złoty –  najwyższej jakości odtłuszczone i zmielone nasiona lnu złotego, czyli najszlachetniejszej odmiany lnu. Jest doceniany ze względu na wysokie walory odżywcze: zawartość błonnika, białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go stosować w formie kleiku, dodawać do zup, płatków śniadaniowych, jogurtów, kefirów czy sałatek.

Quinoa – czyli komosa ryżowa, o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego oraz minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Jest również źródłem witaminy B2 oraz niacyny. Smaczna, sycąca i pożywna, może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu.

Bakalie to nie tylko smakowita przekąska i dodatek do wielu potraw, ale też skarbnica cennych składników odżywczych. Niedobór selenu to istotny czynnik, który może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego. Źródłem selenu są m.in. orzechy nerkowca – jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych odżywczo bakalii. Z kolei suszona żurawina zawiera witaminy (A, E, C, z grupy B) i składniki mineralne (m.in. magnez, żelazo, potas). Stanowi naturalne źródło błonnika. 

Warto pamiętać, że zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko pojawienia się i ciężkiego przebiegu infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia. Stosowanie zbilansowanej diety, w połączeniu ze zdrowym trybem życia z pewnością przyniesie pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#odporność #jak zwiększyć odporność

ms