Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Jak palić drewnem dobrze i bez smogu?

Dlaczego nie wolno palić mokrego drewna? Na czym polega jego sezonowanie? Jak prawidłowo rozpalać ogień? Jak dużą wartość opałową mają poszczególne gatunki? Warto znać odpowiedzi na te pytanie by nasz kominek był ekologiczny i ekonomiczny.

LAWJR

Na opał do kominka, zużywa się w sezonie grzewczym od 5 do 15 m³ drewna, w zależności od wielkości ogrzewanych pomieszczeń, częstotliwości palenia i pogody. Dlatego kupując drewno do kominka, zastanów się nad wyborem gatunku, miejsca zakupu i składowania.

Do palenia w kominkach nie poleca się drewna drzew iglastych. Ma dużo żywicy, zanieczyszcza otoczenie, tworzy dużo dymu i sadzy osiadającej na ściankach kominka oraz w przewodzie kominowym.
Drzewa liściaste polecane jest jako drewno na opał. Zawiera ono mało żywicy, pali się równo i z reguły nie tworzy dużej ilości dymu.

Szczególnie wartościowe jest drewno twarde (grab, dąb, buk), ponieważ w trakcie spalania daje najwięcej ciepła. Gorsze jest drewno miękkie (lipa, topola). Jest ono lżejsze, a przez to mniej kaloryczne.
Jeśli kupimy twarde, wysokokaloryczne drewno, rzadziej będziemy musieli dokładać do ognia. 

Do palenia w kominkach nie nadają się elementy drewniane, które były impregnowane, lakierowane lub pomalowane jakimkolwiek innym chemicznym preparatem.

Aby uzyskać jak największą wartość opałową drewna, należy je sezonować od roku do dwóch lat. Zaraz po ścięciu drewno ma w sobie od 50 do 70% wody, po sezonowaniu jego wilgotność spada do 15-20%. Drewno z dużą zawartością wody daje mało ciepła, źle się pali i dymi.

Właściwości poszczególnych drzew:
Brzoza - łatwo płonie, nawet jeśli była krótko sezonowana, ale dość szybko się spala. Ma średnią wartością opałową.
Buk - spala się spokojnie i długo. Ma wysoką wartość opałową, daje dużo ciepła.
Dąb - pali się powoli i bardzo długo. Ma wysoką wartość opałową, daje dużo ciepła.
Grab - jego drewno jest uważane za najlepsze na opał (najwyższa wartość opałowa). Spala się bardzo wolno. Nie tworzy okazałego płomienia, ale daje dużo ciepła.
Jesion - drewno pali się długo i daje dużo ciepła, jednak słabo się łupie, więc trudno go pociąć na szczapy.
Olcha - źle się pali, jeśli nie jest dostatecznie wysuszona. 
Topola - (między innymi biała i osika). Ma bardzo niską wartość opałową i daje mało ciepła. Wilgotna nie płonie wcale, wysuszona – spala się bardzo szybko, nadaje się tylko na podpałkę.


 

 



Źródło: niezalezna.pl

#Jak palić drewnem dobrze i bez smogu? #drewno #kominek #smog

redakcja