Niedziele wolne od handlu wymusiły na Polakach zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń. Badania konsumenckich trendów pokazują, że czas sobotniego szturmu dyskontów nieco przyhamowuje. Wzrasta natomiast zainteresowanie wygodnymi alternatywami – na przykład cateringiem dietetycznym, który można zamówić przez cały weekend online.
Zakupy spożywcze w zupełnie innej formie
Za sprawą nowego prawa jako społeczeństwo musieliśmy nieco przedefiniować dotychczasowy styl życia. W pierwszych miesiącach obowiązywania obostrzeń, Polacy rzucili się do dyskontów i w inne dni tygodnia, a w szczególności w sobotę, kupowali więcej. Zachęcały ich do tego duże promocje zagranicznych sieci oraz wydłużone godziny pracy większych obiektów handlowych.
Jak podaje “Rzeczpospolita”, obok dyskontów, na zakazie handlu skorzystały także stacje benzynowe oraz sklepy ze słodyczami i alkoholem. Jednak najnowsze obserwacje pokazują, że przestaliśmy już robić duże zapasy produktów spożywczych, a niektórzy konsumenci zaczęli szukać alternatywnych rozwiązań. Szczególnie odczuwa to branża zajmująca się cateringiem dietetycznym. To właśnie tu eksperci zarejestrowali wzrost zainteresowania usługami diet pudełkowych z dostawą do domu.
Od wprowadzenia wolnych niedziel dostajemy coraz więcej zapytań dotyczących dostaw weekendowych
– mówi Łukasz Sot, współwłaściciel serwisu cateromarket.pl, pierwszej w Polsce wyszukiwarki cateringów dietetycznych.
Obserwujemy także pewien trend, jeśli chodzi o liczbę wejść na naszą stronę oraz składanych zamówień. W weekendy, w które przypada niedziela wolna od handlu, ruch znacząco wzrasta. Zainteresowanie cateringiem jest wtedy o około 45% wyższe niż w niedziele handlowe
- dodaje.
Bardziej świadomy konsument
Ciężko stwierdzić, co tak naprawdę leży u źródeł zwrotu w kierunku cateringów dietetycznych. Niedziele wolne od handlu z założenia miały nam dać więcej czasu wolnego, jednak w rzeczywistości część obowiązków, które załatwialiśmy w weekend, musieliśmy przenieść na inne dni tygodnia.
W tym kontekście zamówienie diety pudełkowej wydaje się sensownym rozwiązaniem. Po pierwsze odpada nam konieczność robienia większych zakupów bezpośrednio po pracy, a po drugie nie musimy martwić się o przygotowywanie posiłków. –Zainteresowanie cateringiem dietetycznym w Polsce systematycznie rośnie – tłumaczy Łukasz Sot i dodaje: – Co kwartał jest to prawie 10%. Dlaczego tak się dzieje? Z pewnością nie bez znaczenia są tu zmiany nawyków żywieniowych Polaków. Jesteśmy bowiem coraz bardziej świadomymi konsumentami i staramy się lepiej zarządzać tą sferą swojego życia.
Ponadto niedziele wolne od handlu w wielu przypadkach zmotywowały nas do skuteczniejszego planowania. Zostaliśmy pozbawieni jednego dnia zakupowego, a to oznacza, że musimy zawczasu ustalić, co zjemy w niedzielę oraz w poniedziałek w pracy. Nic więc dziwnego, że część Polaków woli zdjąć z siebie kolejne zadanie do wykonania i postawić na wygodniejszą opcję zamówienia gotowych posiłków bezpośrednio do domu bądź do miejsca pracy.