Plagą przemysłu spożywczego jest powszechne i nadmierne dodawania cukru niemal do wszystkich produktów. Dzięki temu często duże ilości ,,cukru dodanego” spożywamy nieświadomie. Taki cukier może mieć różne postacie jak: cukier biały, brązowy, syrop klonowy, kukurydziany i fruktozowy, melasa cukrowa, dekstroza krystaliczna oraz miód. Szczególną uwagę należy zwrócić na gazowane napoje słodzone, soki w kartonach, jogurty owocowe, serki.
Prawda jest jednak inna, nadmierne spożycie cukru niszczy nasze zdrowie. Negatywny wpływ nadmiaru cukru wpływa na wiele funkcji i organów ciała człowieka.
Mózg – zła dieta sprzyja upośledzeniu pamięci, senności braku koncentracji i stanom depresyjnym.
Serce i układ krwionośny – nadmiar cukru przyczynia się do wzrostu ciśnienia, uszkodzenia mięśnia sercowego, rozwoju miażdżycy.
Otyłość i nadwaga – cukier powoduje niekontrolowany wzrost masy ciała i związane z tym liczne dolegliwości i choroby
Cukrzyca – zbyt duża ilości cukru powoduje zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę, co sprzyja rozwojowi cukrzycy
Trzustka – niewłaściwa zbyt słodka dieta może prowadzić do nowotworu trzustki
Nerki – duży poziom cukru sprzyja chorobom nerek i dnie moczanowej
Wątroba – nadmierne spożycie cukru uszkadza wątrobę może nawet doprowadzić do jej stłuszczenia
Uzębienie - bakterie w jamie ustnej, które żywią się cukrem powodują niszczenie szkliwa, próchnicę i wiele innych chorób uzębienia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego poniżej 10% ogólnej energii, zaś American Heart Association zaleca zmniejszenie spożycia cukru dodanego aż do 5% całkowitej energii. Wartości te odpowiadają dziewięciu łyżeczkom cukru dla mężczyzn oraz sześciu łyżeczkom dla kobiet. By zachować to zalecenie konieczna jest znajomość ilości cukru we wszystkich produktach, które spożywamy, szczególnie w napojach.
Jak cukier wpływa na rozwój chorób przewlekłych?