Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Lifestyle

Idealny sos grzybowy do Wigilijnych uszek - 3 warianty tradycyjny, wegański i ekspresowy

Bez czego nie wyobrażasz sobie wigilijnej kolacji? Dla wielu z nas kwintesencją świąt jest aromatyczny, gęsty sos grzybowy do uszek. To on nadaje charakteru pierogom i sprawia, że cała kuchnia pachnie lasem. Najlepszy sos grzybowy na Wigilię w trzech odsłonach: klasycznej, roślinnej oraz błyskawicznej.

Dlaczego domowy sos grzybowy jest bezkonkurencyjny?

Sekret udanego sosu tkwi w jakości składników. Suszone grzyby leśne (prawdziwki lub podgrzybki) to baza, której nie zastąpi żaden gotowiec z torebki. Grzyby dostarczają unikalnego smaku umami, który idealnie komponuje się z delikatnym ciastem uszek. Pielęgnacja tradycji kulinarnej zaczyna się właśnie od namoczenia suszu wieczór wcześniej.

Sos grzybowy wariant tradycyjny

To przepis dla wielbicieli klasyki, gdzie króluje śmietana i masło.

Składniki: 

  • 50g suszonych grzybów, 
  • 1 cebula, 
  • 200ml śmietany 30%, 
  • masło klarowane, 
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: 
Grzyby mocz przez noc, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Wlej wywar z gotowania, zredukuj i na koniec zahartuj śmietaną. Dodaj szczyptę majeranku, aby ułatwić trawienie i podbić leśny aromat.

Sos grzybowy wegański. Lekki i aromatyczny

Wigilia wegańska staje się coraz popularniejsza. 

Sekretny składnik: Śmietanka z nerkowców lub gęste mleczko kokosowe (bez aromatu kokosa).

Wykonanie: 
Zamiast masła użyj dobrej jakości oleju rzepakowego. Do zagęszczenia wykorzystaj zblendowane kilka sztuk ugotowanych grzybów – to nada sosowi niesamowitą teksturę bez użycia mąki.

Wariant ekspresowy - sos grzybowy w 15 minut

Szybki sos grzybowy możesz przygotować na bazie mrożonych podgrzybków lub pieczarek z dodatkiem koncentratu grzybowego.

Przygotowanie
Na patelni podsmaż mrożone grzyby (puszczą wodę, więc nie musisz ich moczyć). Dodaj odrobinę bulionu warzywnego i serek mascarpone dla błyskawicznego zagęszczenia.

Jak podawać sos grzybowy z uszkami?

Pamiętaj, aby wigilijne uszka nie pływały w sosie zbyt długo przed podaniem – ciasto może zmięknąć. Najlepiej polać je gorącym sosem tuż przed postawieniem talerza na stole. Całość udekoruj świeżą natką pietruszki, która przełamie ciemną barwę dania.

Źródło: niezalezna.pl

Wesprzyj niezależne media

W czasach ataków na wolność słowa i niezależność dziennikarską, Twoje wsparcie jest kluczowe. Pomóż nam zachować niezależność i kontynuować rzetelne informowanie.

* Pola wymagane