Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Focaccia. Niedoceniana kuzynka pizzy

Chociaż nie jest tak powszechnie znana jak pizza czy pasta, stanowi jedno z najbardziej kuszących i smacznych dań włoskiej kuchni. Lekka, puszysta i aromatyczna focaccia jest prawdziwym rarytasem dla miłośników pieczywa i aromatycznych ziół.

Focaccia
Focaccia
screen - mat. pras.

Czy wiesz, że…

Według historyków focaccię spożywano na długo przed powstaniem Rzymu, a za jej twórców uznaje się Etrusków. Słowo „focaccia’’ pochodzi od łacińskiego wyrazu ’’foacacia’’ oznaczającego „palenisko, miejsce do pieczenia”. 

Początkowo focaccia była przygotowywana z mąki pszennej, oliwy z oliwek, soli, wody i drożdży. W miarę upływu czasu przepis ulegał różnym modyfikacjom w zależności od regionu, ale fundamenty pozostały niezmienne. W północnych regionach dodaje się czasem ziemniaki, a w południowych często sięga się po pomidory, oliwki czy zioła. 

W Italii istnieje wiele regionalnych odmian focaccii. Różnią się od siebie dodatkami i sposobem pieczenia, lecz łączy je wspaniały smak i aromat. Od stuleci wypiek ten jest serwowany podczas Wigilii i Święta Trzech Króli.

Focaccio podaje się zazwyczaj na ciepło, ale potrawa może być też serwowana w formie zimnej przekąski. Ciasto kroi się, kiedy jest jeszcze ciepłe, i podaje z oliwą bądź wykorzystuje jako bazę do kanapek lub sandwichów.

Focaccia z rozmarynem 

  • 320 g mąki do pizzy lub mąki luksusowej 550
  • 200 ml ciepłej wody 
  • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży w proszku)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól gruboziarnista
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe 

Połowę mąki wymieszaj z ciepłą wodą. Dodaj 1 łyżkę oliwy, sól oraz cukier, rozmieszaj. Drożdże rozpuść w 2–3 łyżkach ciepłej wody i dodaj do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko lepiącą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywało swój kształt). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut.

Na blaszkę o wymiarach 20x35 cm wlej 3 łyżki oliwy. Połóż ciasto na blachę i obtocz je ze wszystkich stron w oliwie. Przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Palcami rozciągnij ciasto na całej powierzchni blaszki. Posyp listkami rozmarynu. Polej pozostałą oliwą i naciskając focaccię palcami, zrób w niej zagłębienia. Ułóż na wierzchu oliwki i pomidorki koktajlowe. Odstaw na kolejną godzinę, po czym posyp grubą solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C na 12–15 minut. 

Czas   3–4 godziny
Porcji 4–6
Koszt 10–15 zł
Łatwe

 



Źródło: niezalezna.pl

#kuchnia GP

redakcja