1 szklanka płatków owsianych
100 g miękkiego masła
1 jajko
syrop klonowy lub miód
1/2 szklanki sezamu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1ulubione orzechy
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Suszoną żurawinę, orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Do duże miski przesyp płatki owsiane, słodziwo, sezam, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę, orzechy. Wymieszaj całość. Dodaj całe jajko, posiekane na kostki miękkie masło i zagnieć ciasto w dłoniach, aż powstanie zwarta, miękka kula. Odrywaj po kawałku ciasto i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj.
Przełóż ciastka na blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika w 180’C ok 25 -30 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Smacznego