W dwudniowej rywalizacji uczestniczyło 10 drużyn, zwycięzców konkursów kulinarnych kwalifikujących do KPP. Umiejętności finalistów oceniało we wtorek i środę międzynarodowe jury pod przewodnictwem Mariusza Pieterwasa.
Zmagania odbywały się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zawodnicy przygotowywali przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Drugi dzień zmagań wiązał się z przygotowaniem dania głównego, którego głównym składnikiem była kaczka.
- Do Poznania przyjechała śmietanka polskiej gastronomii. Poziom KPP był w tym roku bardzo wyrównany, wszystkie drużyny świetnie sobie radziły. Z roku na rok uczestnicy Pucharu prezentują coraz wyższe umiejętności i możliwości – powiedział przewodniczący jury Mariusz Pieterwas.
Wśród propozycji zwycięzców były w środę m.in. pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, glazura do kaczki, puree z selera.
We wtorek były to: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie. Propozycja deseru obejmowała sorbet earl grey z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym i musem jogurtowym.
Główną nagrodą KPP 2018 jest uzyskanie tytułu "Najlepszego z Najlepszych", 18 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne szkolenie kulinarne.
Organizatorem Kulinarnego Pucharu Polski 2018 są Międzynarodowe Targi Poznańskie. Impreza odbywa się przy okazji targów Polagra Gastro.