Owsianka to jedno z najprostszych, najszybszych i najłatwiejszych sposobów na zdrowy posiłek każdego dnia. Większości ludzi jednak kojarzy się ona z szarym, niesmacznym glutenem na talerzu. Nic bardziej mylnego. Jeśli dobrze zostanie ugotowana polubicie się z nią na stałe.
Płatki owsiane gotowane na mleku.
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- dodatki według uznania: owoce sezonowe lub mrożone, orzechy, miód, pestki, siemię lniane, kakao, amarantus.
Mleko wlać do rondelka i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać płatki (zmniejszyć ogień). Gotować do miękkości i wyparowania płynów, ale nie całkowicie. Jeśli lubicie możecie płatki ugotować w formie zupy lub bardziej na gęsto. Po ugotowaniu przełożyć do miseczki i dodać ulubione dodatki.
Owsianka jest dobrym startem na rozpoczęcie dnia. Smacznego