Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Czy może być alternatywa dla pączków?

Jeśli komuś „zwykłe” pączki się przejadły, to można poszukać słodkiej alternatywy. Purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie to smakołyki z listy regionalnych produktów.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
RitaE, pixabay

- Grochowinki kociewskie – to przysmak z województwa pomorskiego. Swoją nazwę wzięły od wyglądu. Po usmażeniu przypominają… wysuszone strąki grochu lub fasoli. Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku. Wierzymy, niestety, tylko na słowo.

- Śląski chrustek – na liście produktów tradycyjnych od 2011 r. Wyglądem przypominają tradycyjne faworki, a jak smakują? Ponoć słodko. Pachną ciastem francuskim i cukrem waniliowym.

- Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek – tutaj nic nie trzeba tłumaczyć. Każdy może sobie wyobrazić jak… smakują. Na liście znajdziecie też pączki lubuskie, świętokrzyskie pączki opatowskie, staropolskie pączki z Ostrowa Lubelskiego i…

- Purcle kaszubskie – na liście od 2008 r. Wygląd: pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce, kremowe wnętrze. Rozmiar: zależnie od potrzeb (!).

Na tłusto
Przed laty w Polsce objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Myślicie, że te czasy minęły? Tak, jednak nie do końca.

Województwa opolskie i łódzkie szczycą się m.in. ciasteczkami ze… skwarek. W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem – słoninki.

Zamiast pączków ciastka:
- Smalcówki - ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie),
- Amoniaczki - ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie),
- Całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie),
- Drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie),
- Ciasteczka wyśmienite (woj. małopolskie).

Jeśli na jedzenie ciastek szkoda Wam energii. Czeka na Was Kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym – przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś - spécialité de la maison z Podkarpacia. Mamy też Jeża z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki.

Pralina z Lublina. To ponoć wyjątkowe połączenie wysokiej jakości czekolady z kremową masą o różnych smakach lub z bardzo gęstym i wyrazistym nadzieniem owocowym. Jak podają źródła, historia pralin sięga XVII wieku.

Gdybyście się zasłodzili, ale nie najedli, tort chlebowy z Korniakowa czeka na was (woj. podkarpackie).

 



Źródło: pap, niezalezna.pl

#Tłusty Czwartek #ciastka #pączki #słodkości #smakołyki

redakcja