Mamy już grudzień a to znaczy, że święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Czy upiekliście już pierniczki oraz piernik? Zimowy miesiąc jest najlepszy na pieczenie tych przysmaków. Gdy zaczyna pięknie pachnieć w całym domu to znak, że święta coraz bliżej. Pierniczki czy też piernik staropolski najlepiej upiec z – przyprawą do piernika, ale domową. Oto przepis.
Składniki:
- 25 g mielonego cynamonu
- 5 g goździków (całych lub mielonych)
- 10 g imbiru (najlepiej suszonego w proszku)
- 4 g kardamonu (ziaren lub mielonego)
- 4 g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
- 2 g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
- 2 g kolendry (ziaren lub zmielonej)
- 2 g czarnego pieprzu (ew. mielony)
Przyprawy, które są w ziarnach należy zmielić najlepiej w młynku do kawy lub rozbić w moździerzu. Następnie wszystkie przyprawy ze sobą zmieszać.
Domową przyprawę do piernika należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Gwarantowane po otwarciu pięknie pachnie i przypomina, że święta tuż, tuż.