Nawrocki w wywiadzie dla #GP: Silna Polska liderem Europy i kluczowym sojusznikiem USA Czytaj więcej w GP!

Czego nie może zabraknąć w diecie małego dziecka?

1000 pierwszych dni życia to czas, kiedy młody organizm rozwija się bardzo intensywnie – bardziej niż w okresie dojrzewania! To dlatego dziecko ma wtedy szczególne potrzeby żywieniowe. Warto zatem wiedzieć, jakich składników najczęściej brakuje w diecie małych dzieci i jak uzupełnić ich niedobory, aby wspierać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dowiedz się, jakie znaczenie ma dla tego procesu mleko oraz produkty mleczne.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
460273, pixabay

Czego potrzebuje junior

Między 1. a 3. rokiem życia dziecko każdego dnia staje się coraz bardziej samodzielne i szybko zdobywa nowe umiejętności. Z tego powodu kilkulatek, mimo że jest znacznie mniejszy od osoby dorosłej, potrzebuje nawet 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej żelaza, jodu i wapnia w porównaniu do niej. Wszystkie te składniki odżywcze to swego rodzaju „niezbędnik” w prawidłowym odżywianiu juniora, a to właśnie ich najczęściej brakuje w diecie dzieci po 1. urodzinach.

Braki w diecie najmłodszych
 

Z badań wynika, że 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D, a deficyt wapnia występuje w dietach 42% juniorów w tej samej grupie wiekowej. Wapń i witamina D są kluczowe w rozwoju mocnych kości i zębów, dlatego należy dostarczać je dziecku wraz z pożywieniem. Rodzice często zbyt wcześnie jednak podają małemu dziecku posiłki z rodzinnego stołu. Tymczasem spożywane przez juniora „dorosłe” potrawy nie zawsze są dla niego odpowiednie i mogą nie dostarczać mu wystarczające ilości ważnych składników odżywczych, a to z kolei może mieć swoje konsekwencje w przyszłości. Przykładowo niska podaż dobowa witaminy D i wapnia może prowadzić do rozwoju krzywicy, osteoporozy i złamań.

Mleko nadal ważne
 

Zaspokojenie potrzeb żywieniowych wciąż rozwijającego się organizmu w niepowtarzalnym okresie, jakim jest 1000 pierwszych dni życia, jest kluczowe dla harmonijnego wzrostu dziecka. To dlatego eksperci ds. żywienia najmłodszych podkreślają, że podstawą diety dziecka po 1. roku powinno pozostać mleko i produkty mleczne. Zaleca się, aby produkty białkowe stanowiły 4-5 porcji w diecie dziecka po 1. roku życia, w tym 2 porcje mleka oraz 1 porcję innych produktów mlecznych, takich jak twarożek, jogurt czy ser żółty. Są one bowiem bogate w składniki odżywcze – witaminy i składniki mineralne, w tym wapń, który odpowiada m.in. za prawidłowy rozwój kości i zębów dziecka. 

Ważne informacje:
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#karmienie piersią #żywienie dzieci po 1 roku #witamina D dla dzieci

ms