Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Czarka szkarłatna - zapowiedź wiosny w lesie

Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) jest pięknym i jadalnym grzybem z rodziny czarkowatych. Pojawia się w lasach i zaroślach na przełomie zimy i wiosny i jest oznaką jej nadejścia.

czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea)
czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea)
Jordi Corbera; creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

W Polsce kiedyś była gatunkiem rzadkim i znajdowała się na czerwonej liście grzybów ściśle chronionych. Od 2014 r. gdy pojawiała się częściej została wykreślona z listy grzybów chronionych i można ją zbierać.

Grzyb posiada piękną czerwono-pomarańczową barwę, owocniki miseczkowate od 2 do 5 cm średnicy, miąższ biały, cienki, nie wyróżnia się szczególnym zapachem ani smakiem.
Rośnie w lasach i zaroślach liściastych, na opadłych gałązkach, od grudnia do maja.  Trzonek występuje tylko u owocników wyrastających z gałęzi zagrzebanej w ziemi. Może być krótki lub długi, przez co owocnik czarki bardziej przypomina pucharek. Potrzebuje wilgotnego środowiska. 

Zwraca uwagę niecodziennym kształtem purpurowej czarki, jest zapowiedzią zmiany pory roku w przyrodzie.

Wartość odżywcza czarek szkarłatnych jest niewielka. W małych ilościach zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E, sole mineralne: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. W 94% składają się z wody, pozostałe 6% to białka, węglowodany i tłuszcze. W czarce stwierdzono obecność barwników karotenoidowych: plektaniaksantyny i beta-karotenu.

Grzyby mają błonnik - chitynę, która jest ciężkostrawna. Czarki można gotować lub marynować, nie należy jednak podawać ich dzieciom.

 



Źródło: niezalezna.pl

#przyroda #ciekawostki #styl życia #czarka szkarłatna

redakcja