Awokado jest źródłem najzdrowszych tłuszczy jakie możemy spożywać. Jest to wspaniały tłuszcz, który nasze ciało uwielbia, pomaga wątrobie i całemu naszemu organizmowi. Zamiast jeść tłuszcze zwierzęce, spożywajmy awokado. Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, witaminy E i witaminy A.
Awokado ma również specjalny związek, który pomaga pobierać witaminę A z innych warzyw i owoców. Jest to naprawdę cudowny owoc. Zawiera również mnóstwo magnezu, witaminę B. Ma mnóstwo witaminy B5, która uspokaja nadnercza i pomaga w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Awokado pomocne jest również na problemy z układem krwionośnym.
Nasze ciało potrzebuje bardzo dużo potasu - około 470 g dziennie. W jednym awokado znajduje się aż 800 g potasu. Jest go 2 razy więcej niż w bananach.
W jaki sposób jeść awokado?
Awokado dobre jest do jedzenia, kiedy jest miękkie i można w nim lekko ugiąć palce. Kiedy jest twarde to jest gorzkie i niedojrzałe. Warto kupić sobie awokado na kilka dni. Trochę tych twardszych, które dojrzeją w domu i trochę bardziej miękkich. Kroimy je na pół wzdłuż pestki w środku. Wyciągamy pestkę (którą również można zamienić na cudowny pokarm). Jeżeli chcesz awokado pokroić do sałatki to kroisz je w pionowe i poziome paski, a następnie wrzucasz łyżką do sałatki. Jeśli chcesz przygotować sobie jajka z awokado to przesuwasz łyżką naokoło po skórce w środku i wyciągasz.