Awokado zawiera największą ilość luteiny, spotykaną w powszechnie spożywanych owocach. Związek ten uznany został przez amerykański Państwowy Instytut Zdrowia (NIH) za przeciwutleniacz. Ponadto awokado zawiera znaczne ilości niektórych karotenoidów, takich jak zeaksantyna, alfa-karoten i beta-karoten, oraz obfite ilości tokoferoli (witamina E) – pisze dr Mark Sircus, specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej w swojej książce pt. Filary zdrowia.
Owoc awokado zawiera wiele substancji rakobójczych. Stwierdzono, że acetonowy ekstrakt miąższu awokado zawierający karotenoidy i tokoferole wpływa hamująco na rozrost laboratoryjnych kolonii komórek androgenozależnego (LNCaP) i androgenoniezależnego (PC-3) raka prostaty.
Dzięki temu, że awokado zawiera również znaczne ilości nienasyconych tłuszczów, wspomniane bioaktywne karotenoidy z dużym prawdopodobieństwem zostaną wchłonięte do krwiobiegu, gdzie wraz z innymi dostarczonymi w pokarmie związkami fitochemicznymi mogą przyczynić się do znacznego obniżenia ryzyka zachorowania na chorobę nowotworową.