Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Prezydent Andrzej Duda podpisał budżet na 2025 r. oraz przesłał część przepisów do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli następczej • • •

Wraca gastronomia i działalności hoteli. Przedstawiamy szczegóły rozporządzenia

Od 8 maja do 5 czerwca przywrócona ma być działalność hoteli, ale z limitem 50 procent zajętych pokoi, 15 maja mogą ruszyć ogródki gastronomiczne - wynika z opublikowanego w czwartek wieczorem rozporządzenia Rady Ministrów. Po przedstawieniu obostrzeń związanych z noszeniem maseczek, pochylamy się nad tematem gastronomii i hotelarstwa.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
pixabay.com

Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii ukazało się w czwartek w Dzienniku Ustaw.

Kiedy otwarte hotele?

Przewiduje ono, że od 8 maja do 5 czerwca przywrócona zostanie działalność hoteli, ale z limitem 50 procent zajętych pokoi. “Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej” - dodano w rozporządzeniu.

Jak wskazano w dokumencie, do 14 maja posiłki dla gości hotelowych mogą być dostarczane do pokoju i to tylko tym, którzy spędzą w obiekcie co najmniej jedną dobę. Lokale gastronomiczne do 14 maja będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.

Restauracje - tak, ale w ogródkach

Rozporządzenie zakłada, że od 15 maja do 28 maja restauracje będą mogły serwować posiłki w ogródkach gastronomicznych. Będzie też to dotyczyło sprzedaży na stacjach paliw. Przewidziano, że co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny, a odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Jak czytamy w rozporządzeniu, od 29 maja do 5 czerwca b.r. poza tym, że jedzenie będzie mogło być serwowane w ogródkach gastronomicznych, dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych na stacjach paliw pod warunkiem, że klienci do czasu zajęcia miejsca będą mieli zakryte usta i nos. Zakrywanie ust i nosa obowiązywać będzie obsługę kelnerską.

Ponadto, w lokalu klienci będą mogli zajmować co drugi stolik; odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Inne środki ostrożności

Z rozporządzenia wynika, że do 5 czerwca tego roku w obiekcie handlowym lub usługowym, na stacji paliw płynnych, w miejscu prowadzenia sprzedaży na targowisku należy nosić rękawiczki jednorazowe lub stosować środki do dezynfekcji rąk. Dodano, że na terenie obiektów handlowych obsługa ma dokonywać, w godzinach ich otwarcia, co najmniej raz na godzinę, dezynfekcji stanowiska kasowego lub stanowiska obsługi, lub dystrybutora na stacji paliw płynnych.

W rozporządzeniu napisano też, że do dnia 5 czerwca 2021 r. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa w budynkach użyteczności publicznej przeznaczonych na potrzeby m.in.:

  • obsługi bankowej,
  • handlu,
  • gastronomii,
  • usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych,
  • turystyki,
  • sportu,
  • obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym.

Maski trzeba będzie też nosić w obiektach handlowych lub usługowych, placówkach handlowych lub usługowych i na targowiskach (straganach).

Z rozporządzenia wynika również, że do dnia 5 czerwca 2021 r. prowadzenie przez przewoźnika lotniczego działalności związanej z przewozem pasażerskim jest dopuszczalne, pod warunkiem zapewnienia płynów do dezynfekcji rąk na pokładzie, dezynfekcji statku powietrznego raz na dobę w przypadku wykonywania operacji lotniczych z pasażerami, lub po każdym locie z osobą chorą albo z podejrzeniem zakażenia chorobą zakaźną. Dezynfekcji statku powietrznego trzeba też będzie dokonywać każdorazowo po locie z pasażerami trwającym co najmniej 6 godzin.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 8 maja 2021 r. 

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#restauracje #gastronomia #ogródki gastronomiczne #koronawirus #odmrażanie gospodarki

Mateusz Tomaszewski