Do 1,13 mld zł wzrosły zaległości producentów żywności wobec banków i partnerów biznesowych – wynika z raportu „Przemysł spożywczy w Polsce: Co dwunasta firma ma problemy z wypłacalnością”. Rekordowe zadłużenie, ponad 81 mln zł, ma firma mięsna ze Śląska.
Autorzy raportu opracowanego przez Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności zaznaczyli, że sięgające 1,13 mld zł zaległości producentów żywności wobec banków i dostawców stanowią ponad jedną piątą długów całego sektora przemysłowego.
Łączne przeterminowane zadłużenie większych przedsiębiorstw - jak podano - wyniosło na koniec III kwartału 2019 r. prawie 802,5 mln zł, a mniejszych niemal 324,5 mln zł.
Największy udział w przeterminowanym zadłużeniu sektora ma branża mięsna (45,6 proc.). Również na tę branżę przypada najwyższy odsetek niesolidnych dłużników – 10,2 proc. Rekord - 16,4 proc. niepłacących na czas - należy do producentów oraz przetwórców mięsa drobiowego. Wśród nich najwyższe zaległości ma firma ze Śląska, której łączny przeterminowany dług przekroczył 81 mln zł.
Na drugim miejscu, jeśli chodzi o udział w przeterminowanym zadłużeniu, jest przetwórstwo owocowo-warzywne (13,9 proc.), na kolejnych: producenci wyrobów piekarskich i mącznych (11,2 proc.) oraz przemysł olejarski (8,6 proc.). Pozytywnie wyróżnia się branża mleczarska. Producenci mleka, serów i lodów odpowiadają zaledwie za 2,9 proc. zadłużenia sektora, podczas gdy ich udział w produkcji sektora sięga 17 procent - podano w raporcie.
W bazach BIG InfoMonitor oraz BIK - jak wskazano - przemysł miał na koniec III kw. 2019 r. 5,44 mld zł przeterminowanych zobowiązań.
Branża spożywcza odpowiada za 16 proc. całkowitej produkcji sprzedanej przemysłu, udział w kwocie zaległości sektora przemysłowego przekracza ten poziom i wskazuje, że kłopoty z uzyskaniem płatności ze strony producentów żywności są poważniejsze niż w innych gałęziach przetwórstwa
- czytamy.
Eksperci podkreślili, że jeszcze wyraźniej widać to po udziale firm niepłacących swoich zobowiązań na czas. W branży spożywczej jest takich przedsiębiorstw 7,9 proc. (działających, zawieszonych i zamkniętych), a w całym przemyśle - 5,6 proc., natomiast średnia dla całej gospodarki to 6,2 proc.