Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Plastikowa „rewolucja” w restauracjach McDonald’s. Potentat wprowadza zmiany przyjazne środowisku

- Papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami – mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska, która w ten sposób komentuje nową, ekologiczną strategię firmy. Jak zapewniła, już wkrótce restauracje tej sieci zaproponują swym klientom kolejne zmiany przyjazne środowisku.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
annca; pixabay.com / Creative Commons CC0

Ochrona klimatu, redukcja gazów cieplarnianych czy recykling, to już nie moda – to konieczność! Cały świat stanął w obliczu nowych i niełatwych wyzwań związanych z ekologią.

W dyskusji o technologiach przyjaznych środowisku ważną kwestią są jednorazowe, plastikowe opakowania.  

Ważnym impulsem do zmian w tym zakresie stała się tzw. dyrektywa „plastikowa” (Single use plastics – SUP), ale jej implementacja na gruncie polskim dopiero trwa. Jej wdrożenie ułatwiają decyzje dużych podmiotów, które już teraz  rozwijają i  sprowadzają do Polski ekologiczne technologie, dzięki którym innym podmiotom łatwiej będzie dostosować się do nowych regulacji kiedy to będzie konieczne.

Do grona tych podmiotów trzeba zaliczyć sieć McDonald’s, w której od 23 stycznia są już dostępne papierowe słomki i przyjazne środowisku opakowania lodów McFlurry (bez plastikowej przykrywki) oraz nowe patyczki do balonów. Jak przyznają przedstawiciele McDonald’s, jest to zaledwie początek pro-ekologicznych rozwiązań, wpisujących się w długofalową strategię zrównoważonego rozwoju tego światowego potentata, który chce być liderem we wprowadzaniu dyrektywy plastikowej i nowych regulacji odpadowych w Polsce.


Youtube.com/screen/@McDonald’s Polska
Celem tej strategii ma  być istotna redukcja gazów cieplarnianych z restauracji, biur i w łańcuchu dostaw, recycling wszystkich odpadów z sal jadalnych oraz wprowadzenie opakowań wykonanych ze źródeł odnawialnych, certyfikowanych bądź z odzysku.

Papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami. Dobre rozwiązania, możliwe do wdrożenia w naszej skali, wymagają czasu. Intensywnie nad nimi pracujemy. Już wkrótce w restauracjach wdrożymy kolejne zmiany przyjazne środowisku
 – mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.


Youtube.com/screen/@McDonald’s Polska
Ekologiczna inicjatywa nie przyniesie żadnych negatywnych skutków dla klientów, bo McDonald’s zadbał o to, przeprowadzając wiele testów pod kątem wytrzymałości, niezawodności i funkcjonalności nowych rozwiązań. Firma wzięła pod uwagę reakcje konsumentów, które badano w wybranych restauracjach tej sieci.

To nowoczesne i zarazem pionierskie rozwiązanie jest także odpowiedzią na rosnące ekologiczne preferencje klientów, a polski rynek jest pierwszym w systemie McDonald’s, w którym je wdrożono.

Nowe papierowe słomki mogą pozostawać w wodzie nawet przez 5,5 godziny bez namakania. To ponad dwukrotnie dłużej niż ich poprzednia wersja. Zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością certyfikatem ISEGA. Słomki oraz ich opakowania są wykonane w 100 proc. z papieru certyfikowanego przez PEFC. Produkty z tym oznaczeniem wspierają odpowiedzialną gospodarkę leśną
– wyjaśnia Agnieszka Czarnecka, menadżer ds. zakupów McDonald’s Polska.

Zmiany, które przedstawiciele firmy określają jako „początek” mogą się wydawać niewielkie, lecz gdy się weźmie pod uwagę efekt skali, sprawa wygląda już zdecydowanie inaczej. - Rocznie w restauracjach zużywanych jest 160 milionów słomek, 23 miliony kubeczków McFlurry oraz 3,5 miliona patyczków do balonów – informuje McDonald’s.


fot. Youtube.com/screen/@McDonald’s Polska
Należy zauważyć, że w całym przedsięwzięciu nie chodzi wyłącznie o zastąpienie surowców, z których wykonane są opakowania, lecz o ograniczenie zużycia plastiku i co za tym idzie sukcesywne wdrażanie segregacji i recycling śmieci we wszystkich restauracjach. Decyzja  McDonald’s sprawia, że do Polski trafi najnowocześniejsza technologia produkcji papierowych słomek trzeciej generacji, a skala tego  przedsięwzięcia pozwoli inicjować zmiany w wielu firmach, których dotyczy dyrektywa SUP (Single use plastics – SUP). Dostępność ekologicznych technologii dzięki inwestycji dostawcy McDonald’s ułatwi realizację obowiązków wynikających z rozszerzonej odpowiedzialności producenta.  

Nowe papierowe słomki w 100 proc. nadają się do recyklingu. Już teraz w większości naszych lokali znajdują się kosze umożliwiające segregację śmieci. Zmiana opakowań oraz technologie stosowane przez recyclerów umożliwiają nam stopniowe zamykanie obiegu i przetwarzanie odpadów np. na ręczniki papierowe
– mówi Tomasz Kurpiewski, menadżer ds. zrównoważonego rozwoju McDonald's Polska.
Przedstawiciele firmy nie ukrywają satysfakcji z faktu, iż wprowadzanie tych istotnych zmian odbywa się w Polsce jeszcze  przed implementacją unijnej legislacji. Podkreślają jednocześnie, że prowadzenie takich działań jak launch papierowych słomek w całej Polsce zajmuje dużo czasu.

Od pierwszych rozmów z naszym dostawcą na temat jego inwestycji w technologię produkcji papierowych słomek minęły prawie dwa lata. W tym czasie przeanalizowaliśmy wiele technologii pod kątem ich śladu węglowego i funkcjonalności rozwiązania. Wreszcie wybraliśmy tę najnowocześniejszą i rozpoczęliśmy proces inwestycyjny, testy i certyfikacje.
– wyjaśnia Anna Borys-Karwacka.

McDonald's pokazuje, że racjonalna i odpowiednio zaplanowana polityka środowiskowa, wpisująca się w cele wyznaczone przez unijną dyrektywę jest możliwa do zrealizowania. Jednocześnie, zdając sobie sprawę, że wdrażanie zmian prośrodowiskowych w różnych firmach jest żmudne i pracochłonne, przedstawiciele McDonald's Polska wskazują, że konieczny jest dialog ze stroną rządową, aby te rozwiązania wprowadzić w sposób przemyślany i zrównoważony.

Materiał powstał we współpracy z McDonald's Polska

 

 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#McDonald's #ekologia

redakcja