Chińscy inspektorzy AQSIQ byli pod wrażaniem standardów technologii uprawy, jak również wykorzystania metod integrowanej ochrony i integrowanej produkcji jabłek.
W ocenie chińczyków stosowanie takiego systemu wpływa na wysoką jakość uzyskiwanego produktu, w szczególność poprzez zmniejszenie ilości zużytych środków ochrony roślin, a równocześnie wywiera pozytywny wpływ na środowisko naturalne – czytamy na stronach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
CZYTAJ WIĘCEJ: Co przyniosła Polsce wizyta prezydenta Chin
Jest to jak dotąd najszybciej przeprowadzony proces negocjacyjny w celu dopuszczenia świeżych owoców lub warzyw do chińskiego rynku wśród wszystkich państw członkowskich UE – podaje Ambasada RP w Chinach.
Starania o uzyskanie zezwolenia na import jabłek do Chin trwały od wczesnej wiosny 2014 roku.
W bieżącym sezonie zostały zarejestrowane i objęte stosownymi kontrolami przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalnie.
CZYTAJ WIĘCEJ: Świat pokochał polskie jabłka