Służby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.
Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.
Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego
uzyskało 21 przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu, a także w wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.
Źródło: niezalezna.pl
#Tajwan
#kaczki
#kury
MP