Dzieci z czterech walijskich szkół podstawowych w Walii biorą udział w warsztatach zorganizowanych przez naukowców i nauczycieli. Podczas tych zajęć młodzież pozna korzyści ze spożywania "alternatywnego białka" pochodzących m.in. z owadów a także będzie mieć okazję do spróbowania spaghetti a'la bolognese z białka owadziego i roślinnego - informuje brytyjska gazeta Daily Mail.
Projekt, który rozpoczął się w zeszłym tygodniu, wykorzystuje ankiety, warsztaty, wywiady i grupy fokusowe, aby zbadać wiedzę i doświadczenia młodych ludzi w zakresie białek alternatywnych.
Podczas warsztatów dzieci w wieku 5 - 11 lat będą mogły mieć możliwość spróbowania nie tylko białka roślinnego ale również pochodzącego od owadów takich jak świerszcze oraz larwy mącznika młynarka.
Jak podkreślają naukowcy jadalne owady są bogate w białko, przeciwutleniacze, witaminy i inne składniki odżywcze. Zwraca się ponadto uwagę na fakt, że podczas produkcji białka owadziego zdecydowanie mniej zużywa się wody jak i wytwarza się gazów cieplarnianych.
Ten projekt badawczy jest dla nas okazją, aby dowiedzieć się, jak młodzi ludzie w wieku szkolnym wyobrażają sobie rolę jadalnych owadów i białek roślinnych w bardziej etycznie i zrównoważonej żywności - powiedział dr Chrisopher Bear z Wydziału Geografii i Planowania Uniwersytetu Cardiff.
Naukowcy planują również podawać spaghetti a'la bolognese z białek owadzich i roślinnych i potencjalnie zachęcać zarówno dzieci jak i ich rodziców do rezygnacji z mięsa.
Mieszanka białek roślinnych oraz owadzich nosząca nazwę VEXo ma mieć o aż 70-80 proc. mniej tłuszczy nasyconych w porównaniu do mięsa mielonego.
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (Food Standards Agency - FSA ) dopuściła tę żywność do spożycia. W samych zaś warsztatach dzieci mogą wziąć udział dopiero po uzyskaniu zgody od rodziców.
Według badań przeprowadzonych przez Międzynarodową Platformę Produkcji Owadów dla Żywności i Pasz (IPIFF) aż 9 milionów europejskich konsumentów jadło owady w 2019 roku.