Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Reklama
Polska

Ryzyko ADHD ma związek ze składem jelit?

Ludzki przewód pokarmowy zamieszkują bardzo duże populacje mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy i grzyby. Coraz więcej wiadomo o ich wpływie na zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Najnowsze badania wykazały, że skład zasiedlającej układ pokarmowy mikrobioty jelitowej może wpływać na podatność dziecka na zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Tajwańscy naukowcy z uniwersytetu Chang Gung oraz Kaohsiung Medical University porównali pod względem występowania DNA poszczególnych mikroorganizmów próbki kału 35 dzieci z ADHD i 35 zdrowych osób z grupy kontrolnej.

Reklama

Jak się okazało, próbki pochodzące od dzieci z ADHD miały wyższy poziom niektórych gatunków grzybów z gromady workowców (Ascomycota) i znacznie niższy poziom grzybów zaliczanych do typu podstawczaków (Basidiomycota) niż zdrowa grupa kontrolna.

Podczas eksperymentów z komórkami hodowanymi w laboratorium drożdżopodobny grzyb z gatunku Candida albicans, występujący szczególnie obficie w próbkach pobranych od dzieci z ADHD, zwiększał przepuszczalność komórek wyściełających jelito. Takie działanie może prowadzić do powstania „nieszczelnego jelita” – sytuacji, w której bakteriom łatwiej przedostać się do krwioobiegu i wywołać stan zapalny na przykład w mózgu.

Ciało ludzkie jest domem dla złożonego i różnorodnego ekosystemu drobnoustrojów, a wyniki tego badania sugerują, że zaburzenie składu mykobiomu w ADHD może wpływać na zdrowie pacjentów.

– podkreślili autorzy badania.

Reklama