GP: Za Trumpa Europa przestanie być niemiecka » CZYTAJ TERAZ »

Nowy chroniony produkt regionalny. To miód spadziowy z Beskidu Wyspowego

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” do rejestru chronionych nazw w UE. „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” to miód ze spadzi jodłowej, pochodzącej z lasów górskich Beskidu Wyspowego na południu Polski.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
pixabay.com

Miód jest koloru ciemnozielonego lub brązowego, ma intensywny aromat i specyficzny zapach, przypominający żywicę. Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii „Dobra” i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.

Ta nowa chroniona nazwa pochodzenia dołącza do już ponad 1480 chronionych produktów rolnych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#miódspadziowy #Beskid Wyspowy #Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego #produkt regionalny #eAmbrosia #rejestr chronionych nazw w UE

tm