Na przykład, zniknęła brama do ogrodu, krowa gospodarzowi uciekła lub rano można było widzieć złożony wóz na dachu stodoły (w nocy pracowicie rozkładano go i składano). Uważano, że jaka była ostatnia noc starego roku i pierwszy dzień nowego, taki będzie cały przyszły rok. Dlatego ludzie bawili się hucznie i nie żałowali sobie potraw. Stąd powstał zwyczaj „drugiej tłustej wigilii” Pierwsza - postna była przed Bożym Narodzeniem, druga – tłusta (składająca się z mięsnych potraw) przed Nowym Rokiem.
Obecnie w menu sylwestrowym, gdy planowana jest impreza taneczna przeważają przekąski, które nie wymagają talerza i sztućców.
Oczywiście nie może zabraknąć kieliszka szampana. Co warto wiedzieć o tym niezwykłym, musującym winie?
Wino nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Uprawa winorośli w Szampanii sięga czasów rzymskich.
Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach.
Już za panowania Henryka IV (1553-1610) utrwaliło się w Paryżu określenie „wino szampańskie”. W ciągu XVII w. wina z Szampanii zyskiwały coraz więcej zwolenników na dworach królewskich Francji i Anglii na skutek działań kilku rodzin paryskich, które posiadały ziemię w Szampanii.
Szampan jest szybko butelkowany od roku 1660, aby zapewnić najlepsze zachowanie aromatu, ale w zamian stał się on naturalnie gazowany.
W 1670 roku don Pierre Pérignon (1638-1715), mnich, szafarz opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers wprowadził używanie korka z dębu, przywiązanego do butelki włóknem konopnym nasyconym olejem, co pozwala winu zachować świeżość i pianę. Ponadto kazał wzmocnić butelki (wykonywane z grubego szkła), aby uniknąć ich wybuchania.
W XVIII w. szampan zaczął zdobywać międzynarodowe uznanie. Szampan wyróżnia się wśród słynnych win francuskich wieloma oryginalnymi cechami: Zbiór winogron jest ręczny (używanie kombajnu do zbioru winogron jest zabronione), ponieważ jest istotne aby winogrona dotarły w doskonałym stanie do miejsca tłoczenia. Szampan jest bowiem winem białym, pochodzącym głównie z czarnych winogron le pinot i z tego powodu bezbarwny sok nie może zostać zabarwiony zewnętrzną skórką.
Łączenie różnych odmian winogron, różnych gmin Szampanii i różnych roczników jest prawie regułą w tym celu, żeby zapewnić ciągłość jakości produkcji winiarskiej i stałość jej cech. Podanie rocznika jest dopuszczalne (lecz nie obowiązkowe) w przypadku łączenia win z tego samego rocznika. Na ogół jest to wskazówka wysokiej jakości.
Wino utrzymywane jest pod ciśnieniem w butelce, zamkniętej korkiem w kształcie grzyba, przytrzymywanym kapslą i kagańcem z drutu. Przy otwarciu korek ma tendencję do wyskakiwania i szampan tryska w formie piany, co trochę utrudnia podawanie tego wina; pęcherzyki gazu tworzą się na nierównościach kieliszka (preferowany jest wysmukły kieliszek do szampana).