Cykl menstruacyjny kobiety może mieć wpływ na jej wrażliwość na insulinę, co może wyjaśnić przedmenstruacyjne zachcianki pokarmowe oraz zwiększony apetyt w tym okresie - donosi czasopismo „Nature Metabolism”. Wrażliwość na insulinę to zdolność komórek organizmu, w tym mięśni i tłuszczu, do reagowania na działanie tego hormonu. Poziom tej wrażliwości wpływa na metabolizm całego ciała.
Badania wykazały, że mózg także jest wrażliwy na insulinę i może wpływać na zachowania żywieniowe człowieka. Istnieją sugestie, że istnieją różnice między płciami w regulacji metabolizmu przez insulinę mózgową, ale większość dotychczasowych badań przeprowadzono na mężczyznach.
Naukowcy podjęli próbę zrozumienia aktywności insuliny w mózgu u 11 kobiet w różnych fazach cyklu menstruacyjnego - od fazy pęcherzykowej (od pierwszego dnia cyklu do owulacji) do fazy lutealnej (od zakończenia owulacji do ostatniego dnia cyklu). Kobietom przeprowadzono czterokrotnie tzw. hiperinsulinemiczną klamrę euglikemiczną, standardową procedurę do oceny insulinooporności.
Wyniki wykazały, że w fazie pęcherzykowej u wszystkich badanych kobiet następował wzrost wrażliwości mózgu na insulinę, czego nie zaobserwowano w fazie lutealnej. Kolejne badania, obejmujące 15 kobiet, oceniły wrażliwość na insulinę w części mózgu zwanej podwzgórzem za pomocą skanów MRI, i potwierdziły podobne wyniki: wrażliwość na insulinę była wyższa w fazie pęcherzykowej, a w fazie lutealnej znacznie spadała.
Autorzy badania sugerują, że większa wrażliwość mózgu na insulinę w pierwszej fazie cyklu może przyczynić się do insulinooporności organizmu w fazie lutealnej. Badanie to wskazuje, że cykl menstruacyjny odgrywa istotną rolę w regulowaniu wrażliwości na insulinę podczas całego cyklu menstruacyjnego.
Zmieniająca się wrażliwość podwzgórza na insulinę w trakcie cyklu może być odpowiedzialna za zmiany w apetycie i masie ciała zgłaszane często w fazie przedmiesiączkowej, czyli późnej fazie lutealnej cyklu menstruacyjnego.
Podsumowanie:
Badanie to może tłumaczyć przedmenstruacyjne zachcianki pokarmowe i zwiększenie apetytu w tym okresie.
Wyniki badania mogą mieć znaczenie dla rozwoju nowych metod leczenia zaburzeń gospodarki węglowodanowej u kobiet.