Ziarna kakaowca są bogatsze w antyoksydanty niż czerwone wino i zielona herbata! Są zdrowsze od zwykłego kakao i czekolady. Surowe ziarna są bogate w witaminy oraz składniki mineralne, które nasz organizm świetnie toleruje i szybko przyswaja. Zawierają ponad 300 składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie i rozwój organizmu. Warto wiedzieć jakie są właściwości tych niezwykłych ziaren.
Drzewo kakaowca rośnie w klimacie tropikalnym na terenie Ameryki Południowej i Środkowej. Kakaowiec właściwy to gatunek rośliny z rodziny ślazowatych. Kwitnie w cieplejszym klimacie tropikalnym i na niższych wysokościach. Drzewa lub krzewy kakaowe osiągają maksymalnie 15 m wysokości. Kakaowiec pierwsze plony daje dopiero po około 5-10 latach od zasadzenia. Ziarna kakaowca z punktu widzenia botanicznego są nasionami. Dojrzewają we wnętrzu dużych owalnych owoców, przypominających wyglądem piłkę do futbolu amerykańskiego. Owoce zawierają zazwyczaj 20 do 60 nasion (ziaren kakaowca) otoczonych białym aromatycznym śluzem zwanym Baba. Podobnie jak wiele innych drzew owocowych, kakaowce mają również swoje specyficzne odmiany.
Ziarna kakaowca od wielu wieków były znane rdzennym mieszkańcom obu Ameryk, którzy świetnie zdawali sobie sprawę z ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Były istotnym elementem diety w cywilizacjach Majów i Azteków. Spożywane były na wiele sposobów, głównie w formie zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Słowo xocolatl, czyli ”czekolada” pochodzi z języka azteckiego i oznacza „gorzką wodę”. Aztekowie spożywali nasiona kakaowca w postaci napoju z papryczką chili i zielem angielskim, czasem schładzanym śniegiem.
Mimo, że do XVI w. były praktycznie nieznane na Starym Kontynencie, ziarna kakao szybko stały się jednym z najdroższych oraz najbardziej pożądanych produktów żywnościowych w Europie.
Obecnie kakao jest uprawiane w ponad 50 krajach na całym świecie, głównie na niewielkich plantacjach rodzinnych. Do największych producentów kakao należą Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja.
W składzie surowych ziaren kakao znajdziemy takie składniki jak witamina C oraz witaminy z grupy B, cynk, magnez, wapń. Zawierają spore dawki potasu i miedzi, które wspomagają zdrowie układu krążenia oraz żelazo, które transportuje tlen przez organizm. Są zalecane w dietach odchudzających.
Mają silne właściwości przeciwzapalne i korzystny wpływ na układ odpornościowy. Badania pokazują, że polifenole w nich zawarte mogą zmniejszać aktywność białka NF-κB, które odgrywa kluczową rolę w procesach zapalnych.
Polifenole kakaowe, w tym katechiny i antocyjany mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca. W badaniach wykazano, że kakao zmniejsza wiele czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Spożycie kakao poprawia czynność naczyń krwionośnych, przepływ krwi i cholesterolu HDL (dobry), jednocześnie zmniejszając LDL (zły) cholesterol.
Ziarna uważane są za naturalny środek przeciwdepresyjny. Zawierają dopaminę, fenyloetyloaminę (PEA) i serotoninę, które są wykorzystywane dla poprawy zdrowia psychicznego i nastroju.
Ziarna kakaowca pozytywnie wpływają na stan oraz pracę serca oraz poprawiają nasze zdolności umysłowe, samopoczucie, zmniejszają stres, podnoszą sprawność seksualną.
Od wieków były uważane za jeden z najskuteczniejszych naturalnych afrodyzjaków, który sprawdza się dla kobiet jak i mężczyzn.
Fenyloetyloamina oprócz działania antydepresyjnego jest wydzielana przez mózg w chwilach miłosnego uniesienia i wzmacnia odczuwanie przyjemności podczas stosunku.
Ziarna kakaowe zawierają również substancję znaną jako: epikatechina. Działanie jej jest porównywalne z działaniem znieczulenia i penicyliny. Epikatechina zmniejsza ryzyko cukrzycy, chorób serca, raka i udarów. Ze względu na gorzki smak epikatechina jest często usuwana z wyrobów kakaowych. Aby czerpać korzyści z tego związku, konieczne jest kupowanie całych surowych ziaren kakaowych.
Kakao w proszku i surowe ziarna kakao różnią się właściwościami. Sklepowe kakao pozbawione jest cennego tłuszczu i poddawane jest obróbce termicznej, surowe ziarna kakaowca są jedynie fermentowane oraz naturalnie suszone, co sprawia, że zachowują w swoim składzie wszystkie cenne składniki odżywcze.
Zmielone ziarna kakao, które znajdziemy w gorzkiej czekoladzie nie zawierają niestety tylu cennych składników odżywczych, co surowe ziarna kakaowca, czarna czekolada zawiera dodatkowe kalorie i cukier. W trakcie ich obróbki cieplnej część witamin, minerałów oraz antyoksydantów ulega bowiem zniszczeniu.
Surowe ziarna kakaowca mają specyficzny, gorzkawy smak, do którego można się łatwo przyzwyczaić.
Surowe ziarna kakaowca, jak i kruszone można włączyć do wielu różnych przepisów zarówno na słodko, jak i na słono.